През тази година

Над 11 000 нелегални имигранти са заловени на границата с Турция

Парламентът отхвърли искането на "Атака" за изграждане на защитни съоръжения

Над 11 000 нелегални имигранти са заловени на границата с Турция

11 315 нелегални имигранти са заловени на държавните граници от началото на година до 3 декември, съобщиха в сряда от Главна дирекция "Гранична полиция". Над 99 процента от тях са задържани на границата с Турция – 11 224 души.

Статистиката показва, че сирийците са 57% от общия брой заловени по границите. Втори по численост са имигрантите от Афганистан (16.3%), следват алжирците (4.2%) и палестинците (4.4%), а от Мали са пети с 2.9 процента.

От тези хора настанените в центровете на Държавната агенция по бежанците са 4307, а в домовете на дирекция "Миграция" са 1220 души. На външни адреси за собствена сметка са пуснати 4590 имигранти.

Доброволно върнатите незаконни имигранти са 139 души, а вкараните в затвори, за да си излежават влезлите в сила присъди са 119 души. Върнатите принудително към Турция имигранти са 237 души.

От информацията от МВР става ясно, че за 4% от хората, настанени в бежанските центрове, не се знае от каква националност са.

Вътрешното министерство не съобщава какъв е броят на хората, получи бежански или хуманитарен статут от началото на 2013 година. Предоставената статистика е от септември до началото на декември. За тези три месеца бежански статут са получи 61 души (от тях 40 са сирийци), а хуманитарен статут са получили 993 лица ( включително 831 сирийци).

На този фон Народното събрание отхвърли предложението на "Атака" за изграждане на защитни съоръжения по протежение на цялата ни граница с Турция. В гласуването участваха 198 народни представители, от които 84 бяха "за", 45 "против", а 69 се въздържаха.

При дебатите по предложението на "Атака" зам.-министърът на вътрешните работи Пламен Ангелов обясни, че от началото на прилагане на плана на правителството, броят на незаконно преминаващите границата е намалял три пъти.

"МВР вече прилага мерки по границата с Турция, още преди да бъде изградено защитното съоръжение от 30 километра. От 9 ноември започна изпълнението на операцията, възложена на МВР. Има два дни – 28 ноември и 3 декември, когато няма нито едно задържано лице”, каза Ангелов, хвалейки плана като много ефективен.

Той подчерта, че изграждането на ограда по цялата граница (с дължина 274 км) ще излезе най-малко 55 милиона лева, а срокът за изграждането ѝ ще е най-малко година и половина.

"Подобни съоръжения има изградени по границата между САЩ и Мексико, както и между Израел и част от палестинските територии. Опитът показва, че тези стени не са решение на проблема. Тези стени или огради могат да бъдат разглеждани като един елемент от цялостен комплекс от мерки. Подобен всеобхватен подход беше вече демонстриран от правителството на 6 ноември с плана за действие”, каза още Ангелов.

Представителите на "Атака" обясниха, че проблемът с нелегалните имигранти е номер 1 пред България и настояха всеки заловен да бъде третиран основно като престъпник.

Стефан Дедев от ГЕРБ заяви, че ще подкрепи предложението за изграждане на ограда, но то трябва да прецизира.

"Трябва да поискате от министър Йовчев да се увеличи щата на полицаите по границата. Трябва да се назначат хора”, заяви Дедев.

Споделяне

Още от България