Над 11 000 роми са били принудително евакуирани от лагерите във Франция

Над 11 000 роми са били принудително евакуирани от лагерите във Франция

Над 11 000 роми са били евакуирани насила от лагерите си във Франция през 2015 г., сочи доклад, огласен вчера от две организации, които критикуват "недостойната, нечовешка и позорна" политика на властите, съобщи Франс прес.

"През 2015 г. 11 128 души са били принудително евакуирани от 111 места", съобщават в годишния си доклад "Лига за правата на човека" и "Европейски център за правата на ромите".

Освен това 410 души са били принудени да напуснат пет обитавани от тях места поради пожар, допълва докладът, базиран на данни от "най-надеждни източници" (статии в печата, комюникета, разкази на очевидци пред неправителствени организации).
Общо 60 процента от жителите на ромските лагери са били евакуирани насила през 2015 г., половината от които - през летните месеци, посочват организациите.
Макар през 2015 г. да е отчетена тенденция за спад, след като през 2014 г. са били експулсирани 13 500 души, а през 2013 г. - 19 0000, организациите бият тревога, че като цяло почти няма решения за настаняване на евакуираните.

"Политиката на експулсиране е недостойна, тъй като само влошава несигурното положение на тези хора", отбелязват организациите.

Едно евакуиране има последици: за учебния процес - децата прекъсват училище за три до шест месеца, а също медицински и икономически, тъй като хората губят работата си, каза на пресконференция Филип Гоосенс, докладчик по проблемите на ромите към "Лига за правата на човека".

Около 20 000 роми живеят понастоящем във Франция, най-често при лоши условия. Принудителната евакуация на лагерите, където те се настаняват, редовно биват подлагани на критики. През септември миналата година върховният комисар на ООН за човешките права Зейд Раад ал Хусейн изрази съжаление за "системната национална политика на принудително експулсиране на роми".

Организациите настояват да се преустанови системното експулсиране, да се подобрят условията и хигиената в ромските лагери, и да се намерят адаптирани решения за интеграция на семействата.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?