Над 11% от бебетата у нас са недоносени

Над 11% от бебетата у нас са недоносени

Процентът на преждевременно родените бебета бавно, но неотменно расте, като през 2017г. в България те са били малко над 11% от всички новородени. Тенденцията за ръст в дела на ранните раждания се дължи на много фактори, но най-честата причина за тях остават неоткритите или нелекувани инфекции по време на бременността, съобщи д-р Радка Масларска, началник на отделението по неонатология в болница “Токуда“ по повод Световния ден на недоносените – 17-ти ноември.

Екипът на болницата е създал паспорт за проследяване на здравето на всяко дете. Книжката съдържа здравна информация относно раждането на бебето и грижите, положени за него в първите часове и дни, а също така и съвети за продължаващите грижи в домашни условия, препоръчителните и задължителните медицински прегледи в първите месеци от живота на детето, имунизационен календар и др. 

Проследяването на развитието е важно за всяко дете, а за родените преждевременно – в още по-голяма степен, тъй като дава възможност за превенция и ранно откриване на някои усложнения. 

“Болниците, в които има отделения по неонатология с висока компетентност полагат усилия да компенсират липсата на национална програма за проследяване на преждевременно родените деца“, обясни д-р Масларска. 

“Здравният паспорт, който създадохме, цели да осигури основна информация на родителите за пълноценна грижа, да начертае най-важните стъпки при проследяването. При нас често лекуваме бебета, преведени от по-малки населени места. Когато тези деца се върнат у дома с родителите си, техния достъп до специализирана консултация се влошава силно.“, обясни д-р Масларска.

Тя припомни още, че екипът ѝ продължава да поддържа дългогодишната практика за безплатни ехографски изследвания, от които могат да се възползват преждевременно родени бебета от цялата страна. Прегледите се извършват всяка последна събота на месеца след предварително записване. 

За да подчертаят значимостта на качествените грижи за преждевременно родените деца, в събитието се включиха и майки на недоносени бебета. 

 

Споделяне

Още по темата

Още от България