Над 110 хиляди мигранти са пристигнали през Средиземно море от началото на годината

Над 110 хиляди мигранти са пристигнали през Средиземно море от началото на годината
Над 110 хиляди мигранти и бежанци са пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на годината, съобщи Международната организация по миграцията. 
 
"От началото на годината до 16 юли в Европа по море са пристигнали 111 148 мигранти и бежанци", заяви на пресконференция в Женева говорителят на МОМ Джоел Милман. 
Той уточни, че близо 85 процента от тях - над 93 хиляди души - са пристигнали в Италия, а останалите - в Гърция, Испания и Кипър.
 
Основно направление на миграцията тази година стана Италия. За шест месеца и половина тя е приела 13,5 хиляди повече мигранти и бежанци отколкото за същия период на миналата година. 
 
Едновременно с това значително намалява потока от бежанци, отправящи се към Гърция: от началото на годината там са пристигнали малко повече от 10 хиляди души, докато за същия период на миналата година те са били близо 160 хиляди. Миналата година от 1 януари до 16 юли Европа е приела над 240 хиляди мигранти и бежанци, припомни Милман. 
 
От началото на годината са загинали 2359 мигранти и бежанци, опитали се да се доберат по море до европейските страни. Миналата година за същия период са били регистрирани 2996 загинали.
 
По данни на МОМ в целия свят от началото на годината са загинали 3256 мигранти и бежанци.
Споделяне

Още от Свят