Над 110 км от 133-километровата ограда по границата с Румъния вече е готова

Над 110 км от 133-километровата ограда по границата с Румъния вече е готова

Над 110 км от общо 133 километровото съоръжение за превенция срещу африканската чума по свинете (АЧС) вече са изградени. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев. Той направи проверка в района на граничните пунктове Дуранкулак и Кардам и по цялото протежение на оградното съоръжение, простиращо се от Силистра до Дуранкулак.

"Предстои и подсилване на оградата с режеща тел тип Бруно и поставяне на отблъскващи мигриращите животни репеленти, като се очаква тя да е готова през следващата седмица", каза Добрев.

За изграждането на оградата са командировани служители от 6-те държавни предприятия и 16-те регионални дирекции по горите, които работят денонощно, в това число и с даване на дежурства по охрана на съоръжението, допълни зам.-министърът на земеделието.

На входовете към България на граничните пунктове с Румъния са поставени вани с дезинфекционни разтвори и душови установки за транспортните средства, влизащи в страната.

Прави се постоянна проверка на колите и преминаващите граждани за наличие и пренасяне на храни, съдържащи продукти от свинско месо. Внасянето на такива продукти е забранено и те се конфискуват и поставят в хладилни камери на БАБХ на граничните пунктове, каза д-р Борислав Каменов, директор на областната дирекция на БАБХ в Добрич.

"България е първата страна, която прави превенция преди още заболяването да е установено на територията ѝ", каза заместник-министърът. Той посочи, че са ангажирани над 500 служители от горската система в последните седмици.

"Изключително благодарни сме на колегите от държавните предприятия и от структурите на ИАГ за разбирането и добрата работа, която извършват на терен по границата – не само изграждане на оградата, но и обходи за охрана, наблюдение и анализ на миграционното поведение на животните около съоръжението", каза Атанас Добрев.

Въпреки пренасочването на част от ресурса към северната граница в разгара на летния сезон, служителите в горите продължават и проверките срещу бракоиниерските набези и по контрол и охрана в горите на територията на цялата страна, допълни зам.-министърът на земеделието.

Той отчете, че от началото на годината досега проверките са над 200 000, което е повече от миналата година за същия период. 110 хиляди от тях, са извършени от 6-те предприятия и техните поделения и близо 95 000 – от регионалните дирекции по горите на Изпълнителната агенция по горите.

Общият брой установени нарушения са над 6000. Задържани са над 8000 кубически метра дървесина, 200 превозни средства, 400 каруци, 200 моторни триона и други инструменти за добив на дървесина, отчете Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?