Над 1100 вторични труса в Италия от неделя насам

Над 1100 вторични труса в Италия от неделя насам

Над 1100 вторични труса са били регистрирани в Централна Италия след земетресението с магнитуд 6.5, което разтърси страната в неделя, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

"Направо е ад, трусовете не спират", каза кметът на сринатия в неделя град Усита Марко Риналди. Големи щети има и в района на Кастеланджело сул Нера. "Всичко е рухнало тук, а онова, което не е рухнало, е нестабилно", казва кметът на населеното място Мауро Фалкучи.

Италианският премиер Матео Ренци посети района вчера и обеща, че правителството ще направи всичко по силите си, за да възстанови населените места.

"Нямаме магическа пръчица, но някак си ще постигнем това, дори и да ни отнеме много време", каза Ренци. Той обеща и бързо отпускане на помощ за десетките хиляди хора останали без подслон заради трусовете. 22 хил. души вече живеят във временни убежища. Хората без подслон са много повече. Властите са изправени и пред трудната задача да възстановят историческите монументи.

В град Норча само фасадата на базиликата от 14 век "Свети Бенедикт" е оцеляла, а задната част е рухнала. Властите обещават, че ще я възстановят изцяло.

Щети има и в Рим, на 110 километра югозападно от Норча. Три църкви в историческия център са затворени заради повреди, както и мостът Мацини над река Тибър, след като по него се появиха пукнатини.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?