Над 117 хиляди модерни електромери ще се монтират в Югоизточна България

Над 117 хиляди модерни електромери ще се монтират в Югоизточна България

Единадесет населени места в областите Пловдив, Смолян, Пазарджик, Хасково и Стара Загора ще се сдобият с модерни електромери с дистанционно отчитане през 2016 г., съобщиха от доставчика на ток в Югоизточна България ЕВН. Инвестицията е за 16.63 млн. лв.

Досега компанията е инсталирала 360 хиляди такива електромери в над 20 града на обслужваната от нея територия.

Предстои в област Пловдив да бъдат инсталирани за всички клиенти в Раковски, Карлово, Стамболийски, Хисаря, Съединение и село Калояново общо 36 767 уреда. В Пловдив ще се сложат още 36 хил. електромера.

В област Стара Загора промяната ще обхване всички 30 530 клиенти в Казанлък, които ще получат дистанционни електромери. В самия областен град ще се сложат 1600 броя дистанционни уреди
 
С нови ще бъдат сменени 24 576 стари уреди за всички потребители в Смолян и село Стойките. В област Хасково ще се инсталират 23 490 електромера за всички клиенти в Димитровград. .

В област Пазарджик промяната ще обхване и всички клиенти в Белово, където нови уреди ще получат 1800 обекта. Отделно в Бургас ще се сложат още 40 хил. електромери за почасово следене на консумацията, а в Сливен – 2000 бр.

Въвеждането на система за дистанционен отчет касае не само монтажа на електромери, но и цялостно внедряване на допълнително съпътстващо и техническо оборудване в трафопостовете, посочват от компанията.

Тя допълва, че дистанционното отчитане на консумираната електроенергия е плюс за свободния пазар, отпада необходимостта отчетник да сваля показанията на уредите, гарантира отчитане на електромерите в нормативно определения срок- Освен това системата гарантира по-добра разкриваемост при опити за манипулации, контрол на консумираната енергия и по трафопостове, по-нисък технологичен разход.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?