Над 12 г. по-късно: делото "Алабин" завърши с оправдателни присъди на първа инстанция

Казусът стана емблематичен за бавно и неефективно разследване

Над 12 г. по-късно: делото "Алабин" завърши с оправдателни присъди на първа инстанция

Повече от 12 години след трагичния инцидент на столичната ул. "Алабин", при който сграда се срути върху автомобила на две млади жени, делото за смъртта им завърши на първа инстанция с оправдателни присъди.

Казусът стана показателен за бавната и неефективна работа на прокуратурата, която първоначално не бе взела предвид показанията на основен свидетел, след това прекрати делото, а накрая това бе отменено от съда с остри критики заради бездействието на разследващите. В крайна сметка въпросният свидетел се отказа от показанията си.

Така се стигна до даване ход на съдебния процес в Софийския градски съд (СГС) едва през октомври 2016 г. – повече от 10 години след срутването на сградата, представляваща паметник на културата, на 19 септември 2006 г.

Пред съда бяха изправени собственикът на кооперацията Георги Кирчев, техническият експерт, който е трябвало да я подготви за ремонт Николай Симеонов, контролиращият ремонта инж. Петър Петров и собственикът на фирмата изпълнител на ремонтните дейности Манчо Антонов, който бе съден задочно, защото от години е в чужбина.

В сряда четиримата бяха оправдани за причиняване на смъртта по непредпазливост на 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Отхвърлени бяха и исковете на близките на загиналите за общо 750 000 лева.

Преди да стигне до съдебната зала, казусът претърпя много обрати, като бе връщан на прокуратурата за отстраняване на пропуски. Първоначално обвинения за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие бяха повдигнати само на Георги Кирчев и Петър Петров.

Ключов в началото изглеждаше свидетелят Николай Александров, който твърдеше пред разследващите, че в деня на трагедията Кирчев е наредил да се изкъртят петте носещи колони. Началникът на бригадата му обяснил, че така постройката ще падне, но Кирчев бил непреклонен. До края на деня работниците изкъртили три от петте колони, къщата започнала да пука и те избягали, след което тя рухнала след два часа. По-късно обаче Александров се отрече от показанията си, признавайки, че е излъгал.

През следващите 9 години разследването на трагедията претърпя редица обрати. Ръководиха го петима прокурори, като през 2010 г. бе прекратено с мотива, че няма престъпление и не могат да се посочат виновни.

Това решение бе отменено от Софийския градски съд, но прокуратурата обжалва пред втората инстанция. В определението си апелативните съдии остро разкритикуваха работата на разследващите заради това, че три години са бездействали и не са взели предвид показанията на Александров, които са от изключителна важност.

Споделяне

Още по темата

Още от България