Над 120 фирми от месния и млечния бранш са затворени

Над 120 са затворените предприятия в месо- и млекопреработвателната промишленост, още толкова са без шанс да покрият европейските изисквания, съобщи д-р Илиян Костов от Националната ветеринарномедицинска служба, по време на семинар за стандартите на ЕС в хранително - вкусовата промишленост и ангажиментите за българския бизнес.

Списъкът на затворените фирми ще бъде разпространен с цел недопускане на техни стоки на пазара, допълни Костов, цитиран от БТА.

До края на април т.г. ще приключат проверките на комисиите от регионалните ветеринарни инспекции в предприятията, които имат потенциал да отговорят на изискванията на ЕС. Тогава ще се разполага с точните данни за броя на затворените предприятия и за временно спрените.

Лиценз за износ в Евросъюза имат около 20 млекопреработвателни предприятия, 4 кланици, 3 месопреработвателни и 6 рибни предприятия. Те отговарят напълно на изискванията на европейските стандарти. Д-р Костов уточни, че има и други фирми, които отговарят на стандартите, които обаче не желаят да изнасят в ЕС и техният брой непрекъснато растял.

Основен проблем за модернизирането на българските предприятия от хранително-вкусовия бранш е липсата на бизнес-планове и на средства, коментира д-р Костов. По принцип тази дейност се финансира по програма САПАРД, със собствени средства или чрез банков кредит.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?