Над 120 хил. ученика се явиха на матура и външно оценяване по български и литература

Снимка: БГНЕС

Над 120 хиляди ученика се явиха в сряда на матура по български език и литература за дванадесетокласниците и на външно оценяване по същия предмет за седмокласниците.

Освен тестовите задачи, включени в теста, зрелостниците разсъждаваха по темата "Живот и изкуство" в стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров, а бъдещите гимназисти писаха преразказ на "Снежния човек и врабчето" на Светослав Минков от името но врабчето.

Малко по-късно през деня от Министерството на образованието и науката публикуваха на сайта си отговорите на въпросите в теста от матурата, както и тези от външното оценяване.

За да имат тройка на матурата, младежите трябва да получат 23 точки, обясни министърът на образованието и науката Анелия Клисарова. За разсъжденията върху стихотворението "Кино" младежите могат да получат максимум 30 точки, а за преразказа на седмокласниците – 35.

Вапцаров е сред авторите, които се изучават в учебно-изпитната програма, и ние не се водим от притеснение какво ще им е трудно или лесно, заяви Евгения Костадинова, експерт от просветното министерство. Това е случайният избор - от авторите и творбите, които изучават, това се е паднало, допълни тя.

Учениците като цяло определиха темата като добра, а за въпросите в теста посочиха, че не били много сложни.

Над 58 000 зрелостници се явиха на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Около 14 000 квестори следяха да няма преписвачи и редът в залите да се спазва.

В петък 23 май от 8 часа ще се проведе втората матура по избор за ХІІ клас, а от 10 часа -  външното оценяване по математика за седмокласниците.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?