Над 1200 от върнатите в училище деца са отпаднали повторно

Над 1200 от върнатите в училище деца са отпаднали повторно

Над 1200 деца, върнати в училище след посещение от специалните екипи, организирани от държавата, са отпаднали повторно от занятията. Те са част от около 17 300 деца, които бяха записани отново на училище до края на ноември. Сред причините за повторното отпадане на част от тях са заминаване в чужбина, преместване в друго населено място или здравословни проблеми. Едва 18% от семействата били готови да пуснат отново децата си в час.

Това стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Деница Сачева. Пред БНР тя припомни, че механизмът за включване в образованието на необхванатите в училище деца не е кампания, а политика на Министерството на образованието и науката. Според нея в дългосрочен план програмата ще даде много добри обществени ефекти.

Сачева припомни, че над 200 000 деца бяха извън образователната система преди началото на настоящата учебна година. За повече от половината от тях има данни, че се намират в чужбина, но не е ясно дали там ходят на училище. Около една четвърт не са намерени на посочения адрес.

Част от необхванатите деца са били и две от трите момичета, за които се разбра, че са държани в изолация в апартамент в столичния кв. "Люлин". Те са попаднали в списъка с деца, които не са открити на посочения адрес, и за тях трябвало да се подаде сигнал в полицията, за да бъдат издирени. От думите на Сачева не стана ясно дали това е направено. Третото момиче, което е на 19 години, вече е извън възрастта за задължително образование и не е било търсено от екипите за връщане на деца в час.

Споделяне

Още по темата

Още от България