Над 13 700 свободни места в столичните забавачки и предучилищни групи

Свободните бройки за ясли били с 2400 повече от 2018 г., в първа група - плюс 900

Сн. БГНЕС

Около 13 700 свободни места за прием в детски градини, ясли и подготвителни групи в училищата обяви Столичната община при началото на новата кампания за прием от есента. Само в забавачките ще бъдат приети нови 11 400 деца, а в подготвителните групи в училищата - около 2300 малчугани.

Това съобщи шефът на дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева, след като в понеделник започна кампанията за прием за следващата учебна година. Кандидатстването и приемът стават през електронната система на общината.

Минчева поясни, че от общия брой места около 1000 са за деца с хронични заболявания, а 700 - за такива със специални образователни потребности.

Местата за децата в яслена възраст - до 3 години, са около 6000 и по данните на общината са с 2400 повече в сравнение с миналата година. Ръстът е защото от тази година в общинските ясли ще могат да се приемат повече малчугани в група - по 23 вместо по 20.

Така се очаква да се компенсира поне частично недостигът на места за децата до 3 години, който е и най-голям. По последните данни на общината за прием в ясла чакат 5000 деца. Информацията обаче предстои да бъде актуализирана, след като родителите наново подадат кандидатурите си.

В първа градинска група, която обхваща децата, родени през 2016 г., ще бъдат приети над 4300 деца. И там местата са с 900 повече в сравнение с миналата година.

Колко ще са чакащите, тепърва ще се установява, тъй като всички регистрирани досега кандидатури автоматично се премахват и родителите трябва наново да заявят желанието си за кандидатстване.

Те могат да актуализират информацията в профилите на децата си и да подреждат и преподреждат желанията си до 18 часа на 9 май. На 10 май трябва да бъде извършено първото класиране, а резултатите ще бъдат обявени на 11 май. Следва записване, нова актуализация на данните и желанията и второ класиране, което ще бъде обявено на 25 май. Ще има и трето и четвърто класиране за тръгване от септември, а след началото на учебната година започват текущи класирания.

През периода до първото класиране директорите могат да правят корекции на заявените свободни места и съответно да има промени в отделни градини. Не се очаква промените да са драстични, коментира Минчева.

Борбата - за ясла и първа група

Както и в предишни години, най-много места има за прием в ясла и в първа група в детските градини. Причината е, че малчуганите, приети веднъж в градина, продължават автоматично в по-горните групи. Наново за първа група кандидатстват неприетите, тези, които са посещавали самостоятелни ясли (тъй като няма къде да продължат), както и децата, които искат да сменят градината.

За по-големите градински групи също кандидатстват родители, чиито деца не са приети, или пък искат да сменят забавачката.

Така за първата яслена група, в която влизат децата, родени пред 2018 г., свободните места са 2160. От тях 207 са за деца с хронични заболявания и 4 за такива със специални образователни потребности. Бройката по райони варира драстично - от 30-ина места във "Възраждане" и "Изгрев" до по около 240 в "Люлин" и "Младост".

За втората яслена група (набор 2017 г.) свободните места са 3381 по общ ред, 401 за хронични заболявания и 9 за специални образователни потребности. И тук разликите в свободните места по райони са големи. В "Красно село" и "Средец" например обявените свободни места са по около 50. В най-големите по население райони "Люлин" и Младост" са приблизително 350.

Близо 3500 места са обявени за прием по общи критерии за първа градинска група (набор 2016 г.). По болест може да бъдат приети близо 400 деца, а местата за малчугани със специални образователни потребности са около 560. Тук повече свободни места има в районите, в които има повече градини без яслени групи като "Красно село", където в първа група може да влязат около 340 нови деца. В "Триадица" свободните места са 306, в "Младост", "Люлин", "Слатина" и "Подуяне" около 220 - 230. В първа група в "Надежда" ще бъдат приети около 50 нови деца.

Нови правила

Кандидатстването тази година е по променени правила, въпреки че администрацията и общинарите се отказаха от резки промени през тази година. Въпреки идеите за по-голяма тежест за постоянен адрес в района на градината за сметка на настоящ, се реши и за двата критерия да се дават еднакъв брой точки - 2. Досега постоянен или настоящ адрес в административния район на забавачката носеха по 1 точка. Така ще се увеличи разликата между родителите от района на градината и тези от други столични райони.

Иначе по 3 точки ще се получават за постоянен адрес, в който и да е столичен район, а по 2 - за настоящ.

Така родители, които имат постоянен адрес в административния район на градината, ще получат автоматично 5 точки, а такива, които са с настоящ адрес в същия район - 4. Ако пък не живеят в района на градината, точките за адрес падат съответно на 3 (за постоянен) и 2 (за настоящ).

Местата за деца с хронични заболявания допълнително се намаляват от 5 на 3, а доказването на болестта ще става само с решение на ТЕЛК или НЕЛК, а не както досега с документ от личния лекар. Целта е да се затегне още повече възможността за влизане по втория начин.

Местата за деца със специални образователни потребности също намаляват от 3 на 2.

По-голямо предимство от тази година ще имат и работещите родители и тези, които са студенти, за сметка на безработните. Работещите и студентите ще получават по 2 вместо по 1 точка.

Нов е редът за класиране на децата, които имат брат или сестра в същата градина, на близнаците и децата с по-малко от 2 години разлика. Те вече ще се приемат в т. нар. обща опашка, а не по социални критерии, както беше през миналата година, и ще имат по 1 точка предимство пред останалите. Така шансът им да влязат се увеличава, но намалява този на деца, които нямат братя и сестри.

Заради изваждането от социалната опашка на тези групи деца се намалява и квотата за прием по социални критерии. От тази година тя вече ще е 30%, а не 40% от местата за дадена група.

Бонусът от 1 точка обаче ще може да се ползва само веднъж. Така ако дете, което има по-голям брат или сестра в детска градина и разликата им е под 2 години, ще се начислява само 1 точка, ако кандидатства за същата забавачка.

Уседналост - от догодина

От следващата година общината въведе уседналост при приема в ясли и градини. За адрес в района на градината от поне 2 години ще се дават 3 точки, за регистрация между 1 и 2 години преди записването - 2 точки. За адрес в София от повече от две години бонусът ще е 2 точки, а за такъв между 1 и 2 години - 1 точка. Така максимумът точки по този критерий ще е 5 точки и ще се дава на родители, които имат адресна регистрация в района на градината от над 2 години.

Има и изключение и то касае случаите, в които адресът е сменен в последната година, но в рамките на един и същ административен район. Тогава ще се ползва по-благоприятният от двата адреса - новият и старият.

Споделяне

Още по темата

Още от България