Над 1.3 млн. души участваха в похода на солидарността в Париж

Включиха се държавни лидери от целия свят

Между 1.3 млн. и 1.5 млн. души от Франция и чужбина се включиха в шествието в памет на загиналите при терористичните нападения от тази седмица, предаде АФП. Хората започнаха да се събират на Площада на републиката в центъра на Париж още преди 16 часа българско време, за когато беше насрочено началото на демонстрацията. Походът на солидарността пое към крайната си точка - Площадът на нациите, около половин час по-късно. Начело вървяха оцелели при атентата срещу "Шарли ебдо" и близки на жертвите от терористичните атаки, започнали с разстрела на 12 души в редакцията на сатиричното издание. Походът минава спокойно и без инциденти.

В марша на солидарността участваха и десетки държавни лидери от Европа, сред които премиерите на Германия, Великобритания, Испания, Италия и почти всички държави от ЕС, включително българският министър-председател Бойко Борисов. Присъстваха и лидери от Северна Америка, Близкия изток и Африка, както и целият интелектуален елит на Франция и мнозина писатели, актьори, драматурзи от цял свят. Преди демонстрацията те бяха приети от френския президент Франсоа Оланд в Елисейския дворец. "Париж днес е столицата на света. Цялата страна ще се вдигне и ще покаже най-доброто", заяви френският президент Франсоа Оланд.

Присъстващите световни лидери и френски политици запазиха минута мълчание по време на шествието, с което изразиха солидарността и единството си в противопоставянето срещу тероризма. След това Оланд прегърна всеки от чуждестранните си колеги. С това участието на чуждестранните лидери в акцията приключи. Френският президент продължи да върви с шествието и разговаря с близките на загиналите при атентатите.

Над множеството се издигаха хиляди плакати "Аз съм Шарли", френски национални знамена, както и флаговете на други държави, включително на Алжир, Мароко, Турция. Хората скандираха девиза на Франция "Свобода, равнество, братство", както и "Аз съм Шарли".

Нивото на сигурност в Париж е повишено до степен „заплаха от атентат“. За охрната на шествието бяха ангажирани хиляди полицаи и военни.

Походът тръгна по два лъча с дължина 3 км към Площада на нациите малко преди 16:30 часа българско време. Повече от 2 часа след началото хората, струпали се по парижките улици, не се разпръскваха.

Подобни шествия имаше и в други френски градове. В тях са участвали над 600 000 души. Най-многобройни бяха демонстрациите в Лион и Бордо.

Десетки хиляди хора демонстрираха в Лондон, Брюксел и Берлин в знак на солидарност към Франция, предаде АФП. В Берлин хората се събраха пред френското посолство и оставиха цветя и запалиха свещи в памет на загиналите в Париж. Над 1000 души се събраха в Лондон. Те държаха в ръце моливи в знак на защита на свободата на словото. Над 10 000 души шестваха и в Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?