Над 13 млн. жители на Русия дишат замърсен въздух

Над 13 млн. жители на Русия дишат замърсен въздух

Тринайсет и половина милиона жители на Русия - страна със 145-милионно население, са дишали замърсен въздух през 2017 г. Това сочи доклад за околната среда във федерацията, разработен от министерството на природните ресурси и екологията, пише "Комерсант".

Повече от половината градове с "високо и много високо замърсяване" се намират в Сибирския федерален окръг - 42 на сто от местното население е подложено на негативни въздействия, посочва вестникът.

Ресорни агенции от руската администрация ще формират бази данни и интерактивни карти, отразяващи качеството на водата и замърсяването на въздуха. През първата фаза от съответната програма данните ще бъдат достъпни за жителите на 12-те града от федерацията, най-неблагополучни от гледище на качеството на въздуха.

За най-неблагополучни от гледна точка на екологията в Русия са смятани градовете Братск, Красноярск, Липецк, Магнитогорск, Медногорск, Нижни Тагил, Новокузнецк, Норилск, Омск, Череповец, Челябинск и Чита. Точно в тези региони стартира пилотният проект.

Екологичните сдружения в страната отдавна се оплакват от недостиг на оперативни данни за обстановката, отбелязва "Комерсант".

"Опитът ни показва, че интерактивните карти са ефикасно средство, за да се разгласява проблемът със замърсяването на въздуха, да се обясняват същинските му причини и последици, както и спектърът от възможни мерки, за да бъде решен, включително на локално ниво - и за лицата, вземащи решенията, и за населението", заявява в подкрепа на ведомствения проект Василий Яблоков, експерт от руския клон на "Грийнпийс".

Споделяне

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?