Над 1/3 от хората в света предпочитат политиците да са жени

Светът би бил по-добро място, ако политиците са предимно жени, заявяват 34% от хората, които са взели в глобално проучване на общественото мнение, проведено от "Галъп интернешънъл".

В отговор на въпрос: "Ако политиците бяха предимно жени, според Вас дали светът щеше да бъде по-добър, по-лош или същият?", общо 34% от хората казват, че светът, като цяло би бил по-добър. Други 17% са на обратното мнение, а 41 процента от запитаните смятат, че не би имало разлика.

В България 41% от участниците в изследването отговарят, светът би бил по-добро място, ако политиците бяха основно жени. Само 7 процента мислят, че нещата биха се влошила, а 35% смятат, че би имало промяна. Сериозната преднина на "по-добър" пред "по-лош" нарежда страната ни сред видимите поддръжници на идеята за повече жени в политиката.

Религията оказва значително влияние върху отговорите. Подкрепа за присъствието на повече жени в политиката се среща най-вече сред изповядващите юдаизъм, хиндуизъм и католицизъм (резултатите са 54%, 27% и 26%). Мюсюлманите са единствената религиозна група, която не подкрепя присъствието на повече жени в политиката.

Споделяне

Още от Свят