Над 1/3 от съдиите в СГС искат Величка Цанова за шеф

Над 1/3 от съдиите в СГС искат Величка Цанова за шеф

Общо 43-ма съдии от Софийския градски съд (СГС) искат тяхната колега Величка Цанова да стане председател на съда. Това са около 1/3 от всички съдии в ключовия съд. На осми ноември е свикано Общо събрание на СГС, което да се произнесе по предложението, съобщи сайтът "Де факто".
Има вероятност неин конкурент да е съдията от Гражданското отделение на Софийския градски съд (СГС) Евгени Георгиев, който е изявил намерение да се самономинира.
Номинации за шеф на съда могат да бъдат издигани до 13 ноември.

Величка Цанова е дългогодишен наказателен съдия в СГС. Тя беше заместник-председател на съда, докато председател бе Георги Колев. По-късно Колев стана шеф на Върховния административен съд, въпреки че бе наказателен съдия.
Съдия Цанова бе кандидат за шеф на Софийския градски съд през 2011 г., когато Висшият съдебен съвет реши да избере семейната приятелка на Цветан Цветанов Владимира Янева.

Още тогава изборът на Янева провокира серия от скандали около личността ѝ, протестни оставки във ВСС и за пореден път постави сериозна сянка на съмнение върху кадровата политика на ВСС.

Проблемът бе, че Величка Цанова имаше към момента на онзи избор брилянтна репутация на съдия, чиито присъди не се отменят и огромен стаж в системата. Владимира Янева не блестеше нито като съдия, нито имаше особено голям стаж в системата. Въпреки това под натиска на ГЕРБ съдебният съвет избра Янева.

Скандалът влезе в доклада на Европейската комисия, но това не доведе до някакви последствия за шефа на СГС. Величка Цанова обжалва избора като немотивиран пред ВАС, но съдът отказа да се произнесе по същество. Тя обжалва и отказа от справедлив процес пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург, но и там не постигна успех.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?