Над 1300 кандидат-студенти на предварителния изпит по литература в СУ

Над 1300 кандидат-студенти на предварителния изпит по литература в СУ

Над 1300 кандидат-студенти се явиха на предварителния изпит по български език и литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски", предаде БНР.

Кандидатите избираха между две теми. Ако не са доволни от оценката си, зрелостниците могат да се явят и на втората изпитна сесия през юни. Ако решат да отидат на изпита по литература два пъти, участват в класирането с по-високата оценка.

Младежите имаха на разположение четири часа за писане. "Геройство и срам в "Епопея на забравените" от Иван Вазов е едната от темите, предложени за развиване. Втората бе съпоставка на цитати. Ако са избрали да пишат по нея, зрелостниците трябваше да сравнят думите на Христо Ботев "Не оставяй да изстине буйно сърце на чужбина" от стихотворението "Моята молитва" и призива на Атанас Далчев "Ти не ме оставяй да загина, Господи, преди да съм живял" от стихотворението "Молитва".

От 14 часа в Софийския университет е предварителният кандидат-студентски изпит по химия, който също продължава четири часа. Той е разделен на две части. В едната има 20 тестови въпроса, а в другата - 4 логически задачи по органична и неорганична химия.

Знания по предмета са заявили желание да покажат 758 кандидат-студенти.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?