Над 1300 компании са преместили централите си от Каталуня в Испания след референдума

Над 1300 компании са преместили централите си от Каталуня в Испания след референдума

Откакто жителите на Каталуня гласуваха на референдум за независимост, над 1300 компании, регистрирани в автономната област, са намерили друго място в Испания за централните си офиси, сочат данните на испанските институции.

В края на работния ден в понеделник 1302 компании, базирани в Брселона, бяха преместили централите си към други области на Испания, считано от деня след референдума (2 октомври).

Испанската агенция по вписванията отчита 670 такива случая само между понеделник и петък миналата седмица. В четвъртък броят им е най-голям за ден до момента - 268. Повечето от тях до (1165) момента са били базирани в област Барселона, малка част в Жирона, Лейда и Тарагона.

Обратното решение - да преместят централата си в Каталуня - са взели 54 компании за същия период, съобщава "Дневник".

Сред напусналите Каталуня са най-малко 45 средни и големи предприятия, включително шест от седемте базирани в Барселона компании, листвани на испанската борса. Останалите са със значителна тежест в испанската икономика. След компаниите от "Ибекс" са две водещи банки (Caixabank и Sabadell) и телекомът Cellnex.

Сред по-малките компании са производители на хранителни продукти, специализирани във финансови услуги, издателски гигант, агенции за недвижими имоти, производител на цимент, застрахователни компании и по-малки банки и много други. Обявявайки решението за преместването на Bruixa d'Or, компанията, управляваща една от най-известните лотарии в Испания, шефът ѝ Шабиер Габриел и Лисет, каза в интервю за испанска телевизия: "Правя го, защото много обичам Каталуня, но съм испанец." Габриел и Лисет се смятат за един от най-богатите каталунски предприемачи.

Междувременно миналата седмица вицепремиерът Ориол Жункерас беше планирал среща с международни компании като "Алстом", "Хюлет-Пакард" и "Майкрософт" в опит да ги успокои за бъдещото развитие на Каталуня. Впоследствие отмени срещата, която трябваше да е дискретна, а информацията за нея се разпространи в медите.

Проучване на каталунската асоциация на микро, малки и средни предприятия Pimec, цитирано от "Ел паис", сочи, че близо 11% от членовете ѝ са отворили сметки извън Каталуня. Десет на сто са спрели инвестициите, а девет на сто казват, че ще го направят в бъдеще. Близо 2.2% казват, че обмислят преместване, а 15.7% - че не знаят какво ще направят.

Допитването обхваща 130 000 предприятия с до 250 служители - гръбнакът на каталунската икономика.

От мястото, където компанията е вписана, се управлява дейността ѝ. Решението за преместване има малка стойност на ниво текущи бизнес начинания. Освен пощенски адрес обаче седалището определя държавата, в която въпросният бизнес е регистриран. Ако Барселона действително обяви едностранно независимост, дадена компания, която се намира на нейна територия, ще трябва да стане "каталунска", а не испанска.

Каталуня пък автоматично би се оказала извън Европейския съюз, базираните на нейна територия компании също така автоматично биха се оказа изключени от общия европейски пазар и за дейността им в ЕС ще действат други правила.

Адресът определя и каква юрисдикция важи за съответните компании. Не на последно място стъпката е силно символична - Каталуня, която се възприема като една от най-важните точки за испанския бизнес, се оказва изправена пред стотици (някои от тях водещи) компании, които биха предпочели да са испански, а не каталунски.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?