Над 1300 жалби за евровота са внесени в Комисията за защита на личните данни

Повече от 1300 жалби във връзка с евроизборите е получила Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), обяви в петък председателят на институцията Венцислав Караджов. Голяма част от тях са на избиратели, които твърдят, че имената им са използвани в подписки за подкрепа на партии, без те да са се подписвали. Останалите жалби са за използвани от партиите лични данни за референдума за промяна в изборните правила.

 

За цялата минала година в комисията има подадени общо 550 жалби.

В средата на април избухна голям скандал заради използване на имена на нищо неподозиращи хора в партийните подписки за регистрация на Европейските избори.

В тях се оказаха омбудсманът Константин Пенчев, майката на ДПС-депутата и медиен магнат Делян Пеевски и собственичка на медийната му империя Ирена Кръстева, спорният бизнесмен и новобогаташ Николай Банев, чиято съпруга Евгения Банева се кандидатира за евродепутат, музиканти от филхармонията, съставът на Ансамбъл "Софийски солисти", щатният оркестър на Музикалната академия, служители на Народното събрание и други. Сред мнимите поддръжници на партии се оказа и генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

 

Шефът на КЗЛД обяви, че все още няма резултати от проверките по жалбите. Обработени са повече от половината от образуваните преписки. От ЦИК са изискани хартиените и електронните носители на подписките.

Комисията търси неправителствени организации, които да участват като наблюдатели към
екипите, които ще работя по тези жалби.

Споделяне

Още по темата

Още от България