Над 133 млн. лв. лихви са платени заради забавено ДДС по времето на Дянков

Държавата е изплатила над 133 млн. лева лихви заради забавеното връщане на ДДС за три години и половина по времето на управлението на финансовото ведомство от министър Симеон Дянков. Това става ясно от анализа за възстановяването на данъка, представен от Министерството на финансите.

Анализът е изготвен с цел повишаване на ефективността по възстановяване на ДДС на данъчно задължените лица от приходната администрация. Анализът обхваща периода от октомври 2009 г. до юни 2013 г.

Данните показват, че не са се спазвали установените в закона срокове за връщането на ДДС.

Възстановяването на ДДС в по-малък размер през последните един или два месеца на финансовата година е правено с цел постигане на "по-добро" изпълнение на приходната част на бюджета, е посочено в анализа.

Липсвала е прозрачност при възстановяването на ДДС. Не е имало единен и обективен принцип, по който да се връща данъка на задължените лица.

Фирмите не са били информирани и за причините поради, които не им се възстановява данъкът в срок, е посочено в анализа.

С цел да се подобри процеса по възстановяване на ДДС Министерството на финансите е отправило пет препоръки към приходните агенции. НАП се задължава да връща ДДС в законови срокове като възстановяването на данъка да става по поредността на подадените справки декларации.

Освен това данъчните трябва да изготвят ежемесечен анализ на структурата на невъзстановения ДДС и причините за това.

Освен това трябва да се въведе ежедневен контрол върху процеса по възстановяване на ДДС.

Всеки месец пък ще се публикува информация за възстановения ДДС през съответния месец на интернет страницата на Министерство на финансите.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?