Над 135 000 домове и стопански обекти без електричество след бурята в САЩ

Зимната буря, отнела живота на над 12 души в източните части на САЩ, се придвижи на североизток, хващайки в капан самолети и възпрепятствайки пътниците, опитващи се да се приберат у дома след Коледа, предаде Асошиейтед прес.

Бурята, която по-рано отне живота на най-малко 16 души на юг и на запад, донесе доста вятър, дъжд и сняг в североизточата част на страната. Без електричество останаха близо 200 000 домове и стопански обекти в щата Арканзас и над 7000 в щата Мериленд. В първия щат беше възстановено електрозахранването на хиляди потребители, но и снощи все още на тъмно бяха над 135 000 домакинства и фирми.

Най-обилните снеговалежи бяха в Северна Пенсилвания, северната част на щата Ню Йорк и вътрешността на няколко щата в Нова Англия.

В най-големите градове по източното крайбрежие Ню Йорк, Филаделфия и Бостън имаше предимно силни ветрове и леден дъжд, а в други райони валеше смесица от дъжд и сняг, които забавиха пътуващите и най-вече тези, които се прибираха след коледните празници. Някои пристигащи полети закъсняха във Филаделфия и на нюйоркското летище "Ла Гуардия", но времето не доведе до закъснения по други големи летища на източното крайбрежие.

Повече от 100 полета бяха отменени вчера на международното летище "Пиърсън" в Торонто, а десетки закъсняха, след като и Канада бе връхлетяна от зимна буря.

Над 70 полета бяха отменени или закъсняха и на летище "Трюдо" в Монреал. Според метеоролозите в района на Монреал може да паднат до 279 мм сняг. Очаква се на места в южната част на провинция Квебек валежите да достигнат 431 мм. Предупреждения за зимна буря са издадени за части от южно Онтарио, Квебек, Ню Брънзуик, остров Принц Едуард и Нова Скотия, посочва АП.

Споделяне

Още от Свят