Над 1.4 млрд. лв. директни субсидии за фермерите през 2015 г.

За пръв път ще има обвързано подпомагане за животновъди и производство на плодове и зеленчуци

Десислава Танева и екипът й представиха субсидиите за 2015-та. Сн. БГНЕС

Фермерите ще получат над 1.4 млрд. лв. директни субсидии през 2015 г. като за пръв път ще се прилагат и схеми за обвързано подпомагане, средствата по които ще зависят пряко от производството на селските стопанства. Това съобщиха на пресконференция във вторник земеделският министър Десислава Танева и заместникът ѝ Васил Грудев.

"Схемите, по които ще могат да кандидатстват земеделските производители, са общо шест“, заяви Грудев. Основна ще е Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), която е и възможно най-опростена схема за директните плащания в България до 2020 година, чийто бюджет ше надхвърли 597 млн. лв за този година.

232 млн. лв. за предвидени по Схемите за обвързано подпомагане, които са за животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци, нуждаещи се от допълнително финансиране, обяви Танева. Размерът на обвързаната подкрепа, пряко зависеща от производството, се увеличава от 3.4% на 15 %, допълни тя.

От тези пари за животновъдството са предвидени 122 млн. лв., като животните под селекционен контрол ще получат по-висока подкрепа. За сектор плодове и зеленчуци средствата са 79 млн. лв, което е пет пъти повече спрямо 2012 г., посочи Танева. Тя допълни, че производителите на плодове и полски оранжерийни зеленчуци ще могат да кандидатстват за подпомагане едновременно по Схемата за единно плащане на площ, Зелени директни плащания и Схемите за обвързано подпомагане в сектора. По този начин значително ще се разшири обхватът на културите, които могат да бъдат подпомагани с картофи, дини, пъпеши, моркови, сливи, вишни, десертно грозде и други, които до момента не са били подпомагани.

Бюджетът за зелените директни плащания е 464 млн. лв. За получаването им е нужно да се спазват три изисквания - разнообразяване на културите, запазване на постоянно затревени площи и екологично насочени такива, обясни Грудев. Тези изисквания се спазват и сега от много голяма част от производителите, което ще спомогне те да получат и по-високи субсидии, допълни той.

По Схемата за преразпределителните плащания са предвидени 109 млн. лв. като фермерите ще получават по-високи субсидии за първите 300 декара от стопанството си. "За да не се стигне до изкуствено надробяване на стопанствата и злоупотреби с този вид плащане, ще бъде контролирана свързаността на отделните стопанства и дали те не са на един и същ собственик“, поясни Васил Грудев.

По схемата за дребните стопанства, която също се прилага за пръв път, на теория ще могат да се дават между 500 и 1250 евро, но реално широко промотираният от лидера на ДПС Лютви Местан таван няма как да бъде стигнат, тъй като бюджетът на марката не позволява това. Грудев предупреди, че в схемата ще се влиза доброволно само през 2015 г., но възползвайки се от нея стопаните няма да имат възможност да кандидатстват по която и да е друга схема от директните плащания.

За младите земеделски стопани е предвиден бюджет от 7 млн. лв., което ще позволи те да получат допълнително 25% по плащанията към СЕПП за своите първи 300 декара. Изискванията към тях са да са на възраст до 40 години и да са ново стартиращи фермери.

"Преходната национална помощ ще замести схемите за национални доплащания и ще се прилага до 2020 г. при намаляващ бюджет“, заяви Десислава Танева. Тази помощ ще се прилага по схемите и условията за допустимост от 2013 г. и ще бъде за говеда, овце – майки, кози – майки и тютюн.

"Ще направим така, че в тази кампания всеки земеделски стопанин да получи това, за което има право“, посочи министър Танева. По думите ѝ много важно условие за тази кампания е валидното правно основание за ползването на земите. Министърът на земеделието уточни, че по този начин ще се получи по-справедливо разпределение на средствата и те ще стигат до активните земеделски производители.

Очаква се и законодателството, което ще се отнася до прилагането на директните плащания да бъде прието от Народното събрание, а екипът на Министерството на земеделието и храните е готово и с подзаконовата нормативна уредба към тях, допълни още министър Танева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес