Над 15 000 миньори готови на стачка заради пенсионната реформа

Над 15 000 миньори готови на стачка заради пенсионната реформа

Над 15 хиляди работещи в добивната промишленост са заявили готовност за ефективни стачни действия заради предстоящите промени в условията за пенсиониране. Това обяви в сряда председателят на миньорската федерация към КНСБ Пенчо Токмакчиев и на практика браншовият съюз потвърди обявеното преди около месец намерение за протести.

Преди ден от Федерацията на металиците към КНСБ също отправиха призив към структурите си за ефективна стачка. В добивната промишленост работят около 32 хиляди души. Според синдикалистите средната възраст на живот на миньорите след пенсия е две-три години и ако промените бъдат направени, те няма да доживеят пенсия.

В приетите от правителството и внесени в Народното събрание промени в Кодекса за социалното осигуряване се предвижда утежняване на условията за пенсиониране за всички категории труд. Миньорите попадат в първа категория труд и ако поправките минат през парламента, за мъжете възрастта ще се повиши от 52 на 54 години, а за жените - от 47 на 49 години.

Синдикатите не са единствените, които заплашват с протести на различни съсловия срещу пенсионната реформа. От БСП също декларираха, че не само ще подкрепят, но и ще организират демонстрации срещу промените.

Синдикалните организации на работещите при първа и втора категория труд са изпратили и писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояват да бъде оттеглен законопроектът за промяна на Кодекса за социално осигуряване.

Социалният министър заяви преди ден, че “правителството и синдикатите преговарят за условията за пенсиониране на работещите от първа и втора категория труд, като се очаква да бъде договорен най-добрият вариант“, макар че при внесен в НС законопроект топката е вече в депутатите.

Според синдикатите законопроектът в същността си не е пенсионна реформа, защото такава предполага повече приходи в НОИ и по-високи пенсии, а предложенията за промяна са в обратната посока.

“Ако промените бъдат направени така, както правителството предлага, три години няма да има нови пенсионери от тези категории“, каза Владимир Топалов, председател на миньорската федерация на КТ "Подкрепа".

Миньорите отхвърлят и увеличение на нужния стаж, вместо на възрастта.

Работещите при тежки условия на труд искат да се удължи срокът за ранно пенсиониране - без промяна на изискуемия осигурителния стаж поне до 2014 г., а след това до края на 2017 г. да има плавно вдигане на стажа. Сега промените предвиждат гратисният период, даващ възможност за ранно пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд, който изтича в края на 2010 година, да се удължи до края на 2012 година.

Според синдикатите едва след 2014 г. работещите в тези категории ще могат да получат сравнително прилични пенсии от професионални фондове, защото до 2000 г. първа и втора категория труд нямат никакви вноски във фондове.

Сред заетите в бранша има натрупано недоволство и заради предстоящото затваряне на мини, изтичащите срокове за изграждане на пречистващи инсталации и предстоящото затваряне на пет големи горивни инсталации и 13 рудника.

Споделяне

Още по темата

Още от България