Над 15% спад на туризма от европейските пазари у нас

АБТТА обвини държавата, че представя манипулирани данни

Над 15% спад на туризма от европейските пазари у нас

Отстъпление на България от европейските пазари в туристическия бранш и спад на туристите от тези страни с 15.5% за първите осем месеца на годината спрямо същия период на миналата. Това сочат данните на Българската асоциация на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА).

Налице е устойчива тенденция на спад от ключови пазари за туризма ни, което е тревожен факт, коментира Байко Байков, председател на АБТТА.

Драстично намаление на туристите има от Гърция (25.9%), Великобритания (24.4%), Румъния (17.8%), Германия (10.4%), които са основни за българския пазар. Осезаем е спада и от Дания (36.8%), Швеция (36.9%), Нидерландия (20.9%), Унгария (35%), Полша (8%), Чехия (6%), сочат данните на АБТТА.

Единственият пазар с ръст е Австрия – с 15 на сто. Тези данни са изключително тревожни, защото говорят за масово общо отстъпление на европейските пазари от България, каза Байков.

В същото време Министерството на икономиката и енергетиката гледа с "розови очила" и поднася на обществото манипулирани данни, базирайки се на Националния статистически институт (НСИ) и БНБ за броя на туристите и приходите от сектора, отбеляза Байков.

Според него данните за туризма на НСИ са натоварени със сериозна грешка, тъй като отчитат броя на посетителите в страната с цел бизнес, гостувания и туристическа цел, а не само тези с цел отдих. Данните на БНБ пък не са точни, защото Централната банка изчислява приходите на база обменена валута, в което обаче влизат и парите, пращани от българите, работещи в чужбина, посочи Байков.

Добрата новина е, че други пазари компенсират отлива от традиционните европейски пазари и така общия спад в туризма за първите осем месеца на годината е 5.7 на сто спрямо същия период на 2013 г.

Македония и Сърбия запазват туристическия си поток към България. Запазва се и броят на туристите от Русия, а спадът от Украйна е 10 на сто. Израел бележи ръст от 29%, който се дължи на спада от последните две години заради инцидента на летището в Сарафово. При турските туристи ръстът е от 30 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес