Над 150 000 британци искат да се забрани на Тръмп да стъпва във Великобритания

Доналд Тръмп

Над 150 000 британци подписаха онлайн петиция да се забрани на фаворита в първичните избори на Републиканската партия за кандидат-президент на САЩ Доналд Тръмп да стъпва във Великобритания след предложението му да се забрани на мюсюлмани да влизат в САЩ, съобщи Ройтерс.

В отговор на извършеното в Калифорния кърваво нападение от двама мюсюлмани, които според ФБР са се радикализирали, Тръмп призова за пълна забрана на мюсюлмани да влизат в САЩ докато властите на страната "разберат какво се случва".

След осъдителни реакции от цял свят Тръмп защити предложението си и заяви, че то не е по-лошо от решението на бившия президент Франклин Рузвелт над 110 000 души от японски произход да се въдворят в лагери на територията на САЩ след японското нападение над Пърл харбър на 7 декември 1941 г.

"Великобритания е забранявала на много хора да влизат в страната заради съдържащи омраза изказвания. Ако Великобритания ще продължава да прилага критерия за недопустимо поведение към желаещите да влязат на нейна територия, той трябва да се прилага еднакво към богати и бедни, към слаби и могъщи", се казва в текста на подписката.

Британското вътрешно министерство има правомощията да забрани на хора да влизат в страната, ако правителството прецени, че те са проявили недопустимо поведение. В миналото такава забрана е била налагана на хора заради насаждане на омраза, която би могла да предизвика насилие между различни групи от обществото.

До тази сутрин петицията е събрала 35 827 подписа, а броят им бързо расте. Правителството взема отношение по всички петиции с над 10 000 подписа, а ако подписите достигнат 100 000, темата може да стане предмет на парламентарни дебати.

Премиерът Дейвид Камерън смята, че изказванията на Тръмп "създават разделения, не са от полза и са чисто и просто погрешни", каза вчера говорителка на Камерън.

По някои оценки във Великобритания живеят 2.7 милиона мюсюлмани.

Изказването на Доналд Тръмп на мюсюлмани да бъде забранено да влизат в САЩ разпали яростни реакции в социалните медии, предаде Ройтерс.

Извън САЩ има около 4.2 негативни коментара за Тръмп за всеки положителен, според данни на аналитичната платформа Zoomph. В страната съотношението е 3.2 към 1.

Мненията за републиканския претендент за президентска номинация силно са се влошили до средно 12.3 негативни спрямо 5 преди изказването му, сочат данни на Томсън Ройтерс.
Мюсюлмани в Пакистан и Индонезия го порицават като фанатик, разпространяващ насилие.

"Доналд Тръмп направи Америка опасна. Няма нужда да печели (изборите - бел. ред.), за да превърне САЩ в нацистка Германия", пише потребителка в Туитър от Индонезия.
"Да кажем, че на Тръмп бъде забранено да пътува до Европа. . . завинаги", призовава европейски потребител.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?