Над 150 хил. туристи са блокирани след фалита на най-стария английски туроператор

Българските хотелиери чакат последствия с ефекта на "цунами"

Снимка: Гардиън

Над 150 хил. британски туристи са блокирани в различни точки по света, след като най-старият английски туроператор "Томас Кук" обяви фалит. Решението е взето след невъзможност да се осигурят средства за погасяването на дълговете на компанията. Фалитът на туроператора ще доведе до най-голямата операция по репатриране на британски граждани по домовете им в мирно време, съобщиха световните медии. Общият брой на клиентите на "Томас Кук" в момента обаче е далеч по-голям - около 600 хил. души.

Решението на ръководството на компанията автоматично доведе до отмяна на всички резервации за полети. На практика това оставя стотици хиляди туристи, които вече са платили на компанията, без възможност да се приберат по домовете си.

Един тъжен ден

"Томас Кук" фалира 178 години след създаването си. Основната причина са големите дългове на компанията. Според Гардиън туроператорът дължи над 1,7 млрд. паунда на различи кредитори. В последните няколко дни ръковдството на компанията е опитало неуспешно да осигури 200 млн. паунда, за да продължи фирмата да работи. В края на август "Томас Кук" постигна споразумение с китайския бизнес гигант Фосун за 900 млн. паунда. Така китайската компания получи контрол върху туроператора. От "Томас Кук" обаче не са успели да осигурят останалите 200 млн. паунда. Преди фалитът да бъде обявен ръководството на компанията е имало 11-часово заседание в търсене на изход, съобщават медиите във Великобритания.

"Това е един много тъжен ден за компанията-пионер в туризма, направила възможни пътуванията на милиони хора. Въпреки огромните ни усилия в продължение на няколко месеца и напрегнатите преговори, не успяхме да договорим сделка, с която да спасим бизнеса си. Знам, че това ще има опустошителен ефект за много хора и ще причини напрежение и стрес", пише в изявление на изпълнителния директор на „Томас Кук“ Питър Фанкхаузер.

А сега накъде?

Все още не е ясен точният брой на засегнатите от отменените полети туристи. Счита се, че броят им е между 100 и 150 хил. души. В това число обаче влизат само бритаските туристи. Общият брой на клиентите на компанията, които пътуват и почиват в момента, е около 600 хил. души. Става дума за хора, които предварително са платили туристическия си пакет. Практиката в бранша е операторите да плащат на хотелите до 90 дни, след като туристите са прекарали почивката си. Именно затова у много хотели се появи притеснение, че може изобщо да не получат парите си.

Гардиън вече съобщава за един случай, в който на туристи, заминали чрез "Томас Кук" за Тунис, са били поискани допълнително пари, за да платят за нощувките си. Те дори били заключени в стая от служителите на хотела. След преговори с представител на "Томас Кук" в неделя, летовниците все пак са стигнали до летището. Не е ясно още колко такива случаи ще има.

Ще ги върнем у дома

Правителството на Великобритания има план как да прибере блокираните в различни точки на света туристи, заявил е пред Гардиън външният министър Доминик Рааб. Според изданието в спасителната операция ще се използват самолетите на Бритиш Еъруейс. Има опасност обаче те да бъдат изпратени само за хора, които са летели директно за почивките си от Великобритания.

"Ще направим всичко по силите си, за да ги приебрем у дома", коментира премиерът Борис Джонсън. По-рано той намекна, че властите може да предприемат действия срещу ръководството на команията. Джонсън не даде повече подробности.

Ефект на цунами

Българският туристически бранш със сигурност ще бъде засегнат от фалита на "Томас Кук", пргонозираха експерти. Компанията работи у нас от средата на 90-те години и чрез нея пътуват голяма част от британските туристи.

"Фалитът на британския туроператор ще предизвика цунами в туризма", заяви пред БНР директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Според него компанията има значителни задължения към български хотели, а няма да се реализират и планираните до края на сезона пътувания.

"Всеки хотел индивидуално се договаря с туроператора, с онлайн платформи, с корпоративни клиенти. В зависимост от това какъв е процентът на договореност с туроператора, разбира се в частност, да речем случаят с „Томас Кук“, съответно ще има или няма да има някакви последствия за него. Още повече, че договорите са съвсем индивидуални, възможно е някъде разплащанията да са приключили, някъде да има и възможност някой да не си е получил парите", каза председателят Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Бранимир Миланов. Според него ще пострадат най-вече тези хотели, в които повече от половината гости са клиенти на "Томас Кук" и има неуредени плащания.

Догодина ще е по-трудно

Всички задължения на английския туроператор към българските хотели ще бъдат платени, увери часове по-късно миистърът на туризма Николина Ангелкова. Тя заяви, че на страницата на ведомството ще бъде качен специален формуляр, който хотелиерите трябва да попълнят. Според нея в момента у нас има около 2500 британски туристи. В понеделник е имало два полета от Бургас, във вторник се очакват още два. 

Всяко лято "Томас Кук" е докарвала в България между 350 и 450 хил. туристи, заяви Ангелкова. Компаният е осигурявала между 30% и 50% от полетите към морето.

"Този фалит ще доведе до доста сериозни затруднения по отношение планирането на сезон 2020 г.", каза министърът. 

Споделяне

Още от Свят