Над 150 лекарства са изтеглени за година от пазара заради ниски цени

През последната година от българския пазар са били изтеглени над 150 лекарства заради ниската им цена и административният натиск за понижаване на цените на медикаментите ще доведе до изчезването на още продукти от аптеките. Това обявиха в понеделник от Асоциацията на търговците на едро с лекарства.

Председателят на асоциацията Димитър Димитров обясни, че изтеглените от пазара лекарства са основно за лечение на онкологични и кардиологични заболявания, като липсата на някои, макар и трудно, се компенсира донякъде с генерични препарати, както и с регистрирането на нови медикаменти.

През миналата седмица стана ясно, че компанията “Рош“ изтегля от българския пазар лекарство за епилепсия именно заради ниската му цена, регистрирана в позитивния лекарствен списък у нас на базата на реферирането с други държави.

Димитров коментира, че разходите за медикаменти могат да бъдат намалени само при цялостна промяна на сега действащата система, а не чрез административен натиск върху производителите и търговците посредством сваляне на цени и надценки. Димитров допълни, че сега търговците на лекарства работят на ръба на оцеляването.

През миналата година по идея на тогавашния здравен министър Десислава Атанасова бяха намалени надценките на аптеките и дистрибуторите с по 2 процентни пункта, като още тогава от бранша предупредиха, че това ще доведе до негативни последици за пациентите.

Димитров коментира, че един от начините за намаляване на цените на лекарствата е чрез понижаване на ДДС върху тях. Той посочи, че във всички държави в Европа ДДС върху лекарствата е по-нисък отколкото в България на фона на това, че у нас се отделя много по-нисък процент от БВП за здравеопазване.

Докато средно в ЕС се отделят по 10% от БВП за здравеопазване, у нас се отделят малко над 4%.

От асоциацията очакват скоро да се срещнат с новия здравен министър Таня Андреева, за да разберат какви са намеренията на правителството за промени в лекарствения пазар.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?