Над 150 млн. лв. са инвестирани в новите терминали на летищата във Варна и Бургас

Над 150 млн. лв. са инвестирани в новите терминали на летищата във Варна и Бургас

Над 150 млн. лева са инвестирани в проектирането и строителството на двата нови пътнически терминала на летищата във Варна и Бургас. Това съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов при официалното откриване на терминала във Варна.

"След построяването им, новите пътнически терминали автоматично стават собственост на българската държава", каза министър Папазов. По думите му, това ясно показва предимствата на привличането на частни инвеститори в управлението и стопанисването на приоритетни държавни обекти, каквито са летищата, което води до бързото и качественото им модернизиране.

Инвестицията само в строителството на терминала във Варна, възлиза на над 75 млн. лв. Съоръжението е построено за около 20 месеца на 20 000 кв.м, като това е около три пъти по-голяма площ за обслужване на пътниците от стария терминал.

Новият пътнически терминал във Варна е втората мащабна инвестиция на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД във варненското летище за последната година и половина.

В края на миналия февруари бе открита напълно обновената писта за излитане и кацане на самолети, която струваше над 40 млн. лева.

От началото на концесията досега концесионерът е изплатил повече от 100 милиона лева на държавата, като данъци, концесионни и други такси.

Строителството на терминала в Бургас също е във финалната си фаза на изпълнение като предстои и неговото откриване.

Споделяне

Още от Бизнес