Над 1500 души подкрепиха подписка на пострадала от разбита плочка пред Столичната община

Счупилата нос и лакът Нели Пинтева-Банс е инициатор на искането за ремонт на тротоарите в София

Пострадалата диригентка, сн. бТВ

Над 1500 души се включиха с личните си парафи и онлайн в подписка с призив за цялостен ремонт на тротоарните настилки в София, които от години са в традиционно трагично състояние.

Тя ще бъде внесена в четвъртък в Столичната община (СО). Инициативата бе организирана от френско-българския диригент Нели Пинтева-Банс, която по ирония на съдбата пострада заради разбит тротоар през юли точно на ул. "Московска", където се намира сградата на общината.

Тогава жената счупи носа и лакътя си, след като се спъна в счупена плочка от тротоара до църквата "Св. София". Въпреки последвалите операции, тя все още не е възстановена напълно.

"След три месечна интензивна рехабилитация ръката ми все още не е възстановена и китката, която е много важна за мен, като професионален музикант, продължава да ме боли. Предстоят ми още две операции – едната на носа, защото е бил много лошо наместен и затруднява дишането ми и другата за изваждане на импланта", сподели Банс в сряда, цитирана от "Дневник".

От петицията, публикувана онлайн, става ясно, че има много хора, които са пострадали при падане заради счупени, стърчащи плочки или други неравности по повърхността на тротоарите. Официална статистика за пострадалите заради разбити тротоари в града обаче липсва.

"Във Франция се срещнах с експерт по градска инфраструктура, който е бил 17 години началник на отдел за поддръжка на уличната мрежа. Интересно е как се решават подобни проблеми във Франция", коментира още пострадалата.

Нейната инициатива бе подкрепена от няколко организации, сред които "Спаси София" и Асоциацията на пострадалите от катастрофи.

От Столичната община коментираха случая още през лятото, като лаконично обявиха, че поетапно обновявали тротоарите. Цялостен ремонт на настилките в района е планиран за следващата година.

"Огромен е градът, знаете, че действително гледаме да приоритизираме нещата, където са най-наложителни ремонтите дейности, но няма как да стане навсякъде да се обновят тротоарите", заяви през юли по повод инцидента с Банс зам.-кметът Евгени Крусев.

Споделяне

Още от България