Над 1500 медици са ваксинирани срещу Covid-19 в България за два дни

Имунизационната кампания продължава, стартира проучване на ефективността

доц. Ангел Кунчев

Ваксинацията срещу Covid-19 на медиците в България, която започна в неделя, продължава. Засега кампанията върви според очакванията. 

"Страната ни си има система за съобщаване на нежеланите реакции – всеки може да съобщи за такава реакция. До момента от близо 700 имунизирани вчера лица няма такива", заяви в интервю за БНР в понеделник сутринта главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му в следващите дни е възможно да се появят леки очаквани реакции, типични след имунизация.

В понеделник вечерта бТВ съобщи, че през втория ден от ваксинацията срещу Covid-19 у нас защита са получили 905 медици, което значи, че общо за двата дни от старта на кампанията в България са имунизирани над 1500 души.

Стартира национално проучване на ефективността на ваксините

Създадена е стройна организация за проследяване както на нежеланите реакции, така и на ефективността на продукта, увери доц. Ангел Кунчев.

В Пловдив бе обявено национално проучване за проследяване на придобития имунитет след ваксинирането, което ще започне до три месеца. Целта е да се установи колко дълъг е придобитият имунитет, еднакъв ли е при здрави хора и такива с придружаващи заболявания. Ще се проследят и нежеланите реакции.

Проучването ще обхване над 1000 имунизирани от различни възрастови групи. Участниците в проучването ще бъдат изследвани на 2 и 6 месеца, след 1 година и след 2 години.

Според доц. Кунчев светът вече е поставил "началото на края на тази пандемия". По думите му ключово в случая е доверието сред обществото, а резултатът от една такава кампания показва колко е зряло едно общество и колко вярва на експертите си.

Наличието на съмнения и слухове влияе върху нагласите на желаещите да се ваксинират, смята Кунчев. Той припомни, че отделните пратки от ваксините са придружени от кратката характеристика на продукта и листовката за пациента.

Има ли опасност от дефицит на ваксини?

Първите количества са по-скоро символично начало. В началото на новата година ще говорим вече не за 5000, а за 50-60 000 дози, уточни Кунчев пред националното радио. "Може би в началото не всички, които желаят, ще могат веднага да достигнат до ваксината, но до месец-два това ще се случи", увери главният държавен здравен инспектор.

Най-мотивирани са работещите в Covid отделенията, защото виждат колко коварен и опасен е този вирус, допълни той.

Кога ваксината ще достигне до възрастните хора?

"С тръгването на реалните количества през януари и включването на другите ваксини ще разполагаме с количества, които ще ни позволят да разгърнем кампанията не само в тази първа фаза – за здравните служители, а и във всички видове домове. Те са над 400, разпръснати са в цялата страна, ще трябва да работят мобилните екипи", обясни Ангел Кунчев.

Запитан за тенденцията на намаляване на броя новорегистрирани случаи на инфектирани с коронавирус, Ангел Кунчев изтъкна, че по модела и на предишни грипни епидемии по време на дългите коледно-новогодишни празници се отлага посещението при лекар и затова "официалната статистика почти се срива". Пълна картина какво се случва ще имаме при изтичането на една пълна работна седмица след 4 януари. Ако тенденцията към намаляване се потвърди, ще има възможност да се обмисля и разхлабване на мерките.

Продължава ваксинирането на медиците

Междувременно в цялата страна в понеделник продължи имунизирането на медиците, работещи на първа линия срещу Covid-19.

За днес бе планирана имунизация на работещите в здравни заведения в Шумен, Стара Загора, Търговище, Варна, Ямбол, Смолян, Пазарджик, Сливен, Хасково, Свиленград, Харманли, Перник, Добрич, Разград, Русе, Благоевград, Кюстендил, както и на медици от столичната Александровска болница.

Във Варна първата ваксина бе поставена на лекаря от Центъра за спешна медицинска помощ д-р Веселин Василев. Пристигнали са 975 дози, от които половината ще се ползват във Варна, а другата половина ще се раздадат за останалите пет области в Североизточна България.

В Търговище първи бяха предвидени за имунизация медицински лица от многопрофилната болница в града. За здравното заведение в областния град са предназначени 65 дози от общо доставените 80 от ваксината. Останалите са разпределени за Центъра за спешна медицинска помощ в областния град, болницата в Омуртаг и Специализираната очна болница "Доктор Тасков" в Търговище.

В обедните часове в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново пристигнаха Covid ваксините за областите Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Първите 240 ваксини бяха доставени и в РЗИ Враца, която координира имунизацията в областите Видин, Монтана и Враца.

Започна и имунизацията на медиците в Ямболска област, където първи бяха ваксинирани лекари от болница "Свети Пантелеймон". По предварителни данни желание да си поставят ваксини са изразили 300 медици от четирите лечебни заведения на територията на областта, а в следващите три дни ще пристигнат 100 дози.

И област Пазарджик получи първите 180 ваксини срещу Covid-19, а тази сутрин те бяха разпределени в трите най-големи здравни заведения, с което започна процедурата по имунизиране.

25 медици от столичната Александровска болница бяха ваксинирани в понеделник, докато в неделя техният брой беше 22-ма. Общо 450 души от болницата са поискали да бъдат ваксинирани, но в момента са доставени 110 дози за лечебното заведение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?