Над 16 000 мигранти са задържани през годината, основно от Афганистан

Над 16 000 мигранти са задържани през годината, основно от Афганистан

От началото на тази година служителите на МВР са задържали общо 16 323 души без регистрация за законно влизане в страната, сочи седмичната справка на вътрешното министерство. Основната част от задържаните са афганистанци. В пъти по-малко са иракчаните и сирийците.

През последната седмица полицията е задържала 417 мигранти, което показва спад на мигрантския натиск по границите. Според МВР това се дължи на влошаването на времето.

Данните на МВР показват още, че през последната седмица двойно повече чужденци са напуснали центровете на Държавната агенция за бежанците в страната в сравнение с предишните отчетни периоди.

Бежански статут не е бил предоставен на никого. За сравнение молбите за статут са били над 500 за предходната седмица. В първата седмица на октомври са предоставени бежански или хуманитарен статут на 17 души.

Между 13-ти и 20-ти октомври МВР е извело от страната 28 чужди граждани - 12 принудително и 16 доброволно. Общо 818 чужди граждани са напуснали домовете на Държавна агенция за бежанците през изминалата седмица.

В бежанските центрове са настанени общо 5029 лица при капацитет от 5190. В центровете на Дирекция “Миграция” на МВР се намират 1800 чужденци при капацитет от 1200 места.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?