Над 16 тона боклуци събраха доброволци от природните паркове

Доброволци събраха над 16 тона отпадъци от 11-те природни парка на България в събота, когато се проведе националният ден на парковете по инициатива на “Глобул“ и Глобалния екофонд WWF.

Най-много боклуци са били събрани в парковете “Странджа“ и “Рилски манастир“ – съответно около 4.5 и 3 тона. Най-много доброволци са откликнали на акцията в паркове “Рилски манастир“, “Странджа“ и “Врачански Балкан“.

Кампанията за опазване и почистване на дивата природа на WWF България е организирана за пръв път през 2007 г., а от 2008 г. насам тя се провежда с подкрепата на телекома.

За предходните шест години в кампанията се включиха близо 13 000 доброволци, които събраха над 60 тона отпадъци. Освен това в рамките на инициативата в природните паркове бяха изградени 12 моста и нови кътове за отдих, и бяха поставени повече от 100 информационни табели, които обясняват правилата за отговорно поведение на посетителите.

Тази година във всеки от националните паркове бе изградена специализирана инфраструктура, която да помага за тяхното опазване, а в парковете “Витоша”, “Врачански Балкан”, “Русенски Лом” и “Златни пясъци“ бе организирано и разделно събиране на пластмасови отпадъци с помощта на организацията за оползотворяване на отпадъците от опаковки ЕКОПАК.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?