Над 160 участници от България и света гостуват на откриващия се Панаир на книгата

Над 160 участници от България и света гостуват на откриващия се Панаир на книгата

"Четири страни - един език" – това е мотото на 46-ото издание на Панаира на книгата, който се открива във вторник в Националния дворец на културата в София и ще продължи до 16 декември.

В най-голямото книжно изложение у нас ще се включат над 160 участници от България и чужбина.

Съпътстващата програма ще представи премиери на най-новите книжни заглавия на пазара и десетки срещи с български и чужди автори и издатели.

Паралелно с проявата ще се проведе и Софийският международен литературен фестивал. Неговият фокус тази година е литературата на немскоезичните държави - Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн. В чуждестранната програма ще гостуват 11 автори, а над 70 български участници ще включат в различните формати - срещи с автори, дискусии, изложби и детска програма. Има и нови инициативи - Бързи литературни срещи, Софийски международен литературен фестивал представя и Тайно поетическо четене.

По традиция Софийският международен литературен фестивал  ще бъде на сцената на Мраморното фоайе на втория етаж на НДК.

Сред чуждестранните автори, които ще гостуват на фестивала, ще бъдат австрийският писател Роберт Менасе. Той получи немската Награда за роман на годината за 2017 г. за романа си "Столицата". Писателят ще участва в разговор с Алек Попов и Бойко Василев на тема "Европа между фикция и реалност" в събота - 15 декември от 18 часа.

Друго известно име е Кристоф Хайн, нареждан често от критиците сред най-важните гласове в литературата на Германия. Като бивш гражданин на ГДР една от водещите теми в романите му са предразсъдъците и страховете на хората в двете Германии. На сцената на фестивала той ще обсъди историческото наследство с Марин Бодаков на 15 декември от 19 часа.

На 13 декември от 16:30 часа е дискусията с Илия Троянов, Томас Крюгер, Джесмина Нагъц и Пламен Дойнов, посветена на темата "Как се отваря архив на тайните служби".

Споделяне

Още от Общество

Колко време давате на новия парламент?