Над 160 украински градове и села сменят съветските си имена

Над 160 украински градове и села сменят съветските си имена

Четири града, един район, 160 села и селища от градски тип със съветски имена в Украйна бяха преименувани от Върховната рада в рамките на политиката за декомунизация. За това решение гласуваха 230 депутати при необходими 226 гласа, предадоха информационните агенции.

Нови имена получават например бившият град Дзержинск, наречен в чест на Феликс Дзержински - ръководителя на ЧК, предшественик на КГБ, или Иличовск, назован в чест на комунистическия вожд Владимир Илич Ленин.

Нови имена за тези селища са подготвени от група депутати от управляващата коалиция, отчела предложенията на местните власти и препоръките на украинския Институт за национална памет.

На 15 май м. г. президентът Петро Порошенко подписа закони за декомунизация на Украйна, които осъждат комунистическия и националсоциалистическия режим в Украйна като тоталитарни и забраняват пропагандата на техни символи. Други закони от същия пакет регламентират достъпа до архиви на комунистическите репресивни органи, увековечаването на победата над нацизма, правния статут на борците за независимост на Украйна през 20-и век.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?