Над 1600 са загиналите в Индия в най-тежкия сезон на мусоните от 25 години

Наводнените улици на Патна в щата Бихар

Над 1600 души са загиналите от юни в Индия при най-тежкия сезон на мусоните за последните 25 години. Това сочат правителствени данни, публикувани във вторник, на фона на усилия на властите да се справят с наводненията в два северни щата и калните води, залели един от главните индийски градове, предаде Ройтерс.

Според огласени от федералното правителство в Делхи данни, от юни до 29 септември, в резултат на наводненията и силните дъждове, са загинали 1673 души.

Властите посочват, че много от смъртните случаи се дължат на рухвания на стени и сгради. В това число влизат Утар Прадеш и западният щат Махаращра, като в последния са регистрирани 371 смъртни случая, свързани с наводненията, което е най-големият брой в Индия. В Утар Прадеш са разрушени стотици домове, а земеделски площи са под вода.

Сезонът на мусоните, който обикновено продължава от юни до септември, се характеризира през тази година с 10 процента повече валежи в сравнение със средните стойности за последните 50 години. Очаква се той да приключи едва в началото на октомври, което е с повече от месец от обичайното.

По данни на двама представители на властите като цяло от валежите през последните дни най-тежко засегнати са северните щати Утар Прадеш и Бихар, където от петък са загинали 144 души.

В Патна, столицата на Бихар, където живеят около два милиона души, местните жители заявяват, че трябва да си проправят път през вода до кръста, за да си купят продукти от първа необходимост.

Споделяне

Още от Свят