Над 1600 ученици са прекъснали обучението си през първия срок на годината

Анелия Клисарова

През първия срок на учебната 2013/2014 година от училище са отпаднали 1643-ма ученици. Това съобщи министърът на образованието Анелия Клисарова пред ресорната парламентарна комисия в четвъртък.

Числото не е изненадващ на фона на статистиката през последните години. Отпадналите ученици през цялата предишна учебна година бяха 3844 души. Според Клисарова, това е добър резултат в сравнение с други европейски страни, а децата напускат системата на образованието предимно поради бедност.

За сравнение през 2009 г. процентът на преждевременно напускащите системата на образованието в Европа е бил 14.4 на сто. Една от целите на ЕС по "Европа 2020" е техният дял да падне под 10 процента.

Просветното министерство ще работи за намаляване на отпадащите от училище чрез серия от мерки. Сред тях, по думите на Клисарова са "обхватът на петгодишните и шестгодишните деца, използването на нови технологии в училище, наличието на добри учители и въвеждането на дуалната система в образованието".

Клисарова съобщи още, че Министерският съвет е одобрил трансфера на 10 милиона лева, които да покрият липсите в бюджета за заплати на учителите в средното образование, които бяха увеличени с 8 процента през 2013 година.

Тя допълни, че е говорила с председателя на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева за възможността заплатите на учителите да се вдигнат с още 5 процента. За това ще са необходими около 27 млн. лв.

По думите на министъра обаче, заплатите на учителите е добре да не се вдигат по равно на всички, а диференцирано според качеството. В момента министерството обмисля алгоритъм, по който да се прави тази оценка, по примера на рейтинговата система на висшите училища.

Клисарова допълни, че в момента директорите на училища имат правомощия за определянето на заплатите на педагозите в тях в съответствие с делегираните бюджети и броя на учениците в тях.

Просветният министър докладва още, че от бюджета са заделени и около 14 млн. лв. за нови училищни автобуси, тъй като сегашните били на повече от десет години. На учителите, които преподават в отдалечените региони, пък се покриват транспортните разходи.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?