Над 17 000 са затворени в американски и местни затвори в Ирак

Задържаните в Ирак са над 17 000, като две трети от тях са в американски затвори, а останалите в иракски, съобщи Франс прес.

Според говорителя на американската затворническа служба подполковник Гай Ръдисил, по данни до 4 април 10 708 затворници са държани от американските сили. От тях 6054 са в Кемп Бука в Южен Ирак, 3493 - в затвора Абу Гариб до Багдад, и 114 - в Кемп Кропър, близо до международното летище в иракската столица. В Кемп Кропър се намират Саддам Хюсеин и други високопоставени представители на сваления иракски режим. Още 1047 души има в затворите на американските бригади и дивизии.

Според иракския министър за правата на човека Бахтиар Амин, задържаните в иракските затвори са 6504, от които 2573 са осъдени, а останалите чакат обявяването на присъда. Сред затворниците има 131 жени.

Амин допълни, че нито един от иракските центрове за задържане не отговаря на международните стандарти за условията на живот в тях и затова властите са поискали международна помощ.

По повод ръководените от САЩ центрове за задържане Амин посочи, че от създаването през август м.г. на специална комисия, включваща трима представители от многонационалните сили, двама от иракското министерство на правосъдието, двама от вътрешното министерство и двама от министерството за човешките права са разгледани досиетата на 9575 задържани. На всеки три месеца комисията разглежда досието на всеки задържан без присъда, за когото американската армия смята, че е заплаха за сигурността.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?