Над 170 хил. лв. ще струва експерименталният машинен вот

Над 1700 лв. ще струва наемът на една машина за гласуване за експерименталния машинен вот заедно с евроизборите в края на май. Цената включва и софтуер към машините, обучение на кадрите, които ще работят с тях, и на кадрите, които ще обобщават информацията и ще анализират резултатите, съобщи в четвъртък "Дневник".

 

Консорциумът "Обединение Машинно гласуване", в който влизат холандската компания "СмартМатик Интернешънъл Холдинг" и българската "Сиела Норма АД", е избран от Министерския съвет за доставчик на оборудването. Общата стойност на поръчката за сто машини е 144 хил. лв. без ДДС, или общо 172.8 хил. лв, показва справка в Агенцията по обществени поръчки.

 

"Смартматик" и "Сиела" са две от общо трите фирми, които представиха варианти на машини за гласуване в парламента в края на януари. Инициативата беше на автора на новия Изборен кодекс Мая Манолова (БСП), въпреки че законът тогава все още не беше приет окончателно.

Консорциумът е спечелил търга в конкуренция с още три компании, като критерият за избор е бил най-ниска цена. Прогнозната стойност на поръчката е била 150 хил. лв. без ДДС.

Машинно гласуване ще има в 100 секции в 23-и район в София и в Пазарджишка област. Секциите са определени с решение на ЦИК и включват различни населени места – с население над 100 000 жители; от 50 000 до 99 999 жители; от 10 000 до 49 999 жители и до 10 000 жители.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?