Над 18 000 "нови" българи за миналата година

8000 македонци и двама бразилски футболисти вече могат да играят за България

Маргарита Попова и Лили Станкова, сн. БГНЕС

Вицепрезидентът Маргарита Попова е подписала през миналата година укази за даване на българско гражданството на 18 081 души, като вече традиционно най-много от "новите" българи са от Македония (8185), Молдова (5705), Украйна (975) и от Русия (881). Това отчете самата Попова на пресконференция в сряда.

Тя е издала 162 указа за промени в българското гражданство на 18 833 лица. Отказала българско гражданство на 1430 души.

Българско гражданство са получили и 604 души от Сърбия, 588 от Израел, 491 от Албания и други.

Най-много са хората, придобили гражданство на основание български произход.

Без гражданство за дарители от Русия

Осем души са получили гражданство заради интерес на държавата от натурализацията им или за особени заслуги към България, сред които израелски професор, състезателка по модерен петобой, двама бразилски футболисти на футболния клуб "Лудогорец" (Разград), две художествени гимнастички, и един тенисист с арменско гражданство.

Български гражданин е станал за особени заслуги и бизнесмен от Италия, който е разкрил 2 200 работни места.

Отказано е обаче гражданство на петима спортисти, за които не са постъпили достатъчно убедителни предложения. Отказано е и българско гражданство на 11 души, направили дарения. От тях седем са от Русия, двама от Украйна, един от Казахстан, един от Саудитска Арабия. Направените от тях дарения варират от 50 000 лв. до 100 000 евро, които са дадени за възстановяване на църковни храмове.

"Гражданство не се дава просто срещу заявено желание, лесно, от днес за утре, това е принадлежност към родината, свързана с уважение, с вписване в тази държава, с уважение към нормите, законите, готовност да ги спазваш и гордост от това, че си гражданин и принадлежиш към една нация. Гражданството не може и затова не го свързваме единствено само с финансови измерения", коментира Маргарита Попова.

През миналата година са подписани 60 указа за възстановяване на българско гражданство за 607 души, 14 указа за освобождаване от българско гражданство за 136 лица, и четири указа за отмяна на натурализация за 9 лица.

От общо 1430 случая на отказано гражданство при 1342 предложението е направено от министъра на правосъдието. 88 са отказите по решение на вицепрезидента поради недоказан български произход и недостатъчно убедителни аргументи за изключителен принос.

На 157 лица е отказано възстановяването на българско гражданство по предложение на министъра на правосъдието, а на трима души е отказано по решение на вицепрезидента.

България не е предоставила убежище на нито един чужденец

Председателят на Комисията по предоставяне на убежище Лили Станкова съобщи от своя страна, че България не е предоставила убежище на нито един чуждестранен гражданин за изминалата година.

През миналата година 14 души са подали молби за убежище - шестима от Украйна, трима от Иран, двама от Ирак, по един от Армения, Сирия и Турция.

За този период освен по тези молби комисията е работила и по пет молби, подадени през 2011 г. - на двама граждани от Афганистан, по един от Бангладеш, Нигерия и Русия.

По-бързото разглеждане на молбите за българско гражданство бе обявено за приоритет от правителството на ГЕРБ, като управляващите дори изтъкнаха, че това ще е една от мерките им за борба с демографския срив. Водещ на инициативата бе вече подалият оставка като министър без портфейл Божидар Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?