Над 1,8 милиона поклонници в Саудитска Арабия за хаджа

Над 1,8 милиона поклонници в Саудитска Арабия за хаджа

Над 1,8 милиона мюсюлмани пристигнаха в Саудитска Арабия от цял свят за хаджа, който започва в сряда, показват официални данни, цитирани от ДПА.

Около 1,6 милиона поклонници пристигнаха в кралството по въздуха, съобщава саудитската транспортна служба.

На територията на Саудитска Арабия се намира град Мека, най-свещеното място за исляма, което мюсюлманите посещават за хаджа. От изповядващите исляма се очаква да извършат хаджа поне веднъж в живота си, ако са достатъчно здрави и финансовите средства им го позволяват.

Поклонението отдавна е част от политиката на Саудитска Арабия. Тази година конфликтът между Катар и четири арабски страни, водени от Саудитска Арабия, накара Доха да обвини Рияд, че създава препятствия пред поклонниците от Катар, след като саудитското кралство прекъсна икономическите и транспортни връзки с по-малкия си съсед.

По-късно Рияд отвори граничен пункт с Катар и позволи на 1300 катарски граждани да извършат годишния ритуал.

През годините е имало няколко инцидента по време на ритуалите. През 2015 г. при блъсканица по време на символичното хвърляне на камъни край Мека загинаха 769 души по официални данни. Данни от преброяване, извършено от ДПА и други независими източници, обаче показват, че при инцидента са загинали около 2000 души.

През 1990 г. 1426 поклонници загинаха при блъсканица в тунел, чиято вентилационна система се повреди.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?