Вучков: Прокуратурата намеква, че самовзривяване е причината за трагедията в завода "Миджур"

Над 190 000 мини цъкат край Горни Лом, готви се мащабна поръчка за "Дунарит"

Държавата мисли да национализира утилизацията на боеприпаси

Снимка: БГНЕС (архив)

Държавата не знае какво да прави с над 190 000 невзривени гръцки мини, останали на склад край Горни Лом след взривовете в завод "Миджур" по-рано тази година, при които загинаха 15 души. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседания, проведено в сряда.

Проблемът се повдига от премиера Бойко Борисов, който предлага няколко варианти за излизане от ситуацията – военното министерство да поеме обезвреждането на мините, да бъдат взривени или да бъдат прехвърлени към завода "Дунарит" – Русе. След обсъждането с министрите на вътрешните работи и на отбраната Веселин Вучков и Николай Ненчев, става ясно, че последният вариант изглежда най-реалистичен.

"Аз не знам, Горанов или министърът на отбраната - "Дунарит“ в какво положение е – частно, държавно? Защото министър Ненчев ми казва, че там е най-добрата база за утилизация. Ако даваме пари, поне да ги дадем...", казва Бойко Борисов.

Заводът миналата седмица е заложен в полза инвеститора Едуардо Миролио като обезпечение на няколко дълга на обща стойност от около 24 млн. евро, става ясно от справка в Търговския регистър. Миролио ще придобие "Дунарит", ако не получи заемите си в срок. Той е купил банкови кредити на "Дунарит" към КТБ чрез цесии. Собствеността на завода се свързваше с банкера Цветан Василев, който наскоро предупреди, че "ликвидаторите" на банката искат да сложат ръка върху завода, но казусът не се изясни публично.

Финансовият министър Владислав Горанов от своя страна настоява, че собственикът на "Миджур", на който му бе отнет лиценза, трябва да поеме разходите, но въпросът по какъв механизъм това може да стане не се изяснява.

Вариантите клонят към "Дунарит"

Вътрешният министър Веселин Вучков обяснява, че взривяването на мините на военни полигони ще бъде много скъпо и технологично опасно.

Вариантът утилизацията да бъде поета от завода ТЕРЕМ- Костенец също е нереалистичен.

"Разговарях с колегите там, капацитетът е 220 бройки на ден максимум, при положение, че това са американски мини и ние не сме работили с тях. Тоест, тепърва трябва да проучим тази технология, да изследваме този процес, да подготвим хората, които ще се занимават с това и максимумът е 220 бройки на ден, които може да поемем ние. Говоря за Костенец", обяснява военният министър Николай Ненчев.

Според неговата оценка в "Дунарит" е най-добрата база за утилизация.

"Ако има вероятност с "Дунарит“ да постигнем споразумение, там технологията е добра, подходяща е, можем да разделим тази тежест", добавя Ненчев.

Прокуратурата намекнала за самовзривяване в "Миджур"

Вътрешният министър Веселин Вучков съобщава в хода на обсъждането, че главният прокурор в писмо до премиера Бойко Борисов е съобщил, че държавното обвинение е приключило огледите на мястото на инцидента и "намеква, че твърде е възможно една от причините за този взрив да е самовзривяване".

"Миджур" е собственост на софийската фирма "Видекс АД" - семейна компания, в която дяловете са разпределени между Валери Митков, съпругата му Ирина Миткова и сина Емил Митков, който загина при експлозиите край Горни Лом.

Месечно 600 служители на МВР ще бъдат ангажирани с охраната на склада, съобщи Вучков.

На този фон наличието на мините в България вкарват страната и в нарушение на международна конвенция.

Държавата да национализира утилизацията

Вътрешният министър Веселин Вучков от своя страна коментира, че вече е абсолютно недопустимо частни фирми да обезвреждат боеприпаси, тъй като бизнесът струва много човешки животи почти всяка година.

"Според мен държавата трябва да си монополизира обезвреждането на боеприпасите, които произвежда Българската армия. От друга страна, трябва да забраним вноса на чужди боеприпаси за утилизация, за да не се превръщаме в кошче за отпадъци на оръжейни отпадъци в България. Този бизнес, знаем, че е черен, огромен интерес. Не се ли направи утилизационен център, собственост на българската държава, в който Министерство на отбраната да си ликвидира тези боеприпаси, които се генерират всяка година, винаги ще има потенциална опасност да се случват такива взривове и утилизацията да бъде съпровождана с много черни забрадки", коментира Вучков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?