Над 2 хиляди фермери получили неправомерно млечни субсидии

Над 2  хиляди фермери у нас, които нямат животни и не са предавали мляко, са получили  близо 2  млн. лева субсидии за произведено качествено мляко. Новият екип на земеделското министерство разкри, че това е станало миналата есен, предаде БНТ. Парите са платени без стопаните да са  проверени дали наистина  отглеждат  животни.

Голяма част от тези  фермери са имали животни, но  по различни причини  са   затворили фермите и не са предавали мляко. А субсидии са получили на база закупени квоти. Проверки  ще изясняват защо е  допуснато  това и кой е отговорен.
Стопаните обаче няма да връщат пари.

"Действително  европейското законодателство позволява на един човек, независимо че няма животни в продължение на 2 години, той да бъде притежател на тази квота  и тя да не му се отнема. Но едно е да притежаваш квота, друго е да получаваш държавна помощ за произведено мляко", коментира Цветан Димитров, зам. -министър на земеделието и храните:

От 20 дни у нас би трябвало да работи млечна борса за квоти. Оказа се обаче, че  продажби няма, тъй като квотите се предлагат на фиксирана стойност от 10 стотинки за литър, което  е далеч под пазарната цена. Така мнозина искат да купуват, но    продавачи  няма. А някои стопани въобще не са чували за борсата.

Стопаните, които искат да закупят млечни квоти за догодина, трябва да подадат  заявление  в  Регионалните  офиси на Разплащателната агенция до  края на този  месец. А за да се раздвижи пазарът на  квоти, министерството ще поиска от Брюксел нова  помощ. С нея  държавата ще изкупува квоти от стопаните, които нямат животни  на изгодна за тях цена от 30- 40 ст. за литър  и ще ги продава на по- големите фермери.

"Разчитаме, че интересът тогава ще бъде много по-голям, за разлика от сегашните 10 ст. на литър", смята зам.-министърът.

Очакванията са, че реално действаща млечна борса  ще има през април догодина.

Споделяне

Още от Бизнес