Над 2 милиона италианци са свалили за 10 дни приложението за проследяване

Над 2 милиона италианци са свалили за 10 дни приложението за проследяване

Избраното от Италия приложение за проследяване на контакти на заразени с новия коронавирус "Имуни", което не разчита на централизирана база данни, е било свалено от 2,2 милиона души за 10 дни, предаде Ройтерс.

Приложението работи само в четири области, обхващащи само 8 милиона от общо 60-те милиона жители на страната. По-късно този месец приложението ще бъде пуснато в цялата страна.

Италианското правителство, също като тези на други засегнати от коронавируса европейски страни, представя приложението като жизненоважен инструмент за избягване на втора вълна от инфекции. Германия ще лансира своята версия на подобно приложение следващата седмица, припомня Ройтерс.

"Искаме лято, през което туризмът е възможно най-безопасен. Това приложение може да ни помогне да се върнем към работа след отмяната на ограниченията", заяви министърката за технологичните иновации Паола Пизано.

Първоначално приложението беше посрещнато негативно от поддръжници на защитата на личните данни и опозиционни политици, но много италианци започнаха да го приемат, отбелязва Ройтерс.

"Имуни" използва технологията блутут, а не геолокализация. Потребителите получават съобщение, ако са били в продължителна близост с друг потребител, който е дал положителна проба за коронавируса, припомня Асошиейтед прес.

Италия има значителен брой възрастни хора, които невинаги разполагат с нови модели смартфони с технологията блутут. Научни съветници на правителството заявяват, че най-малко 60 на сто от гражданите трябва да използват "Имуни", преди то да бъде ефективно в проследяването на контактите".

Ако всички други използват приложението, възрастните ще бъдат защитени индиректно, подчерта Пизано, цитирана от АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?