Над 2 милиона вярващи се стекоха в Мека за годишното поклонение

Над два милиона вярващи, дошли от цял свят, се стекоха в саудитския град Мека за годишното поклонение хадж, съобщи Франс прес.

 

Западният саудитски град, забранен за немюсюлмани, се изпълни с вярващи, облечени в бяло с отпечатано флагче на страната, от която идват, и обособени в групи, често водени от гидове.

 

В първия официален ден на поклонението, започват поредица ритуали, които продължават утре със събирането на поклонниците на планината Арафат край Мека в навечерието на празника на жертвоприношението Айд ал Адха - кулминация на хаджа, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

 

На пресконференция саудитският министър на вътрешните работи принц Ахмед бин Адбел Азиз увери, че нестабилността в района тази година няма да се отрази на хаджа.

 

"Не смятам, че поклонниците или поклонението ще бъдат засегнати от това, което се случва другаде - било то в Сирия или на друго място", каза министърът.

 

Сирийската официална осведомителна агенция САНА съобщи през септември, че Саудитска Арабия забранява на сирийците достъп до страната за хаджа, но кралството опроверга тази информация. При все това сирийски поклонници в Мека рядко могат да се видят.

 

Саудитският вътрешен министър отбеляза, че не очаква иранските поклонници да създадат проблеми. "Иранците ни увериха, че са също толкова загрижени за спокойствието на поклонниците, колкото и ние", посочи той.

 

При сблъсъци между ирански демонстранти и саудитските сили на реда през 1987 г. загинаха 402 души, 275 от тях - иранци.

 

Оттогава иранските поклонници се задоволяват с това да организират традиционната си антиамериканска демонстрация в своя лагер.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?