Над 2 млн. българи празнуват деня на Свети Николай Чудотворец

Над 2 млн. българи празнуват деня на Свети Николай Чудотворец

Над 2 милиона българи празнуват на 6 декември, ден на Свети Николай Чудотворец. Именниците са около 200 хиляди, но Николуден е и празник на рибарите, моряците, банкерите, търговците, както и на град Бургас.

Това е денят, в който традиционно се приготвя риба, най-често шаран.

Николай е четвъртото по популярност мъжко име в България. В края на 2015 г. името Николай носят 93 878 души. Данни на НСИ показват, че традиционното женско име Николина или Николинка постепенно постепенно се измества от все по -модното Никол, което през 2015 г. е на трето място сред най-често срещаните женски имена при новородените момичета. В момента именничките Никол са 10 205.

Миналата година на 6 декември са се родили 106 деца, но само 34 от тях имат двоен празник – рожден и имен ден.

Освен в България, празнуват имен ден в още няколко държави – Гърция, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия и Швеция.

От 1992 г. Асоциацията на търговските банки и Българската народна банка възстановяват традицията църковният празник Никулден да се чества и като празник на банките и банкерите.

У нас има около 33 хил. банкови служители, от които 73% са жени

През 2015 г. в България са функционирали 29 банки – Българската народна банка и 28 търговски банки.

Работещите в търговията пък са около половин милион души.

Малките и средните предприятия са 124 125, което съставлява 88.3% от търговските предприятия в страната. В такива предприятия работят 89.2% от заетите в сектора.

В деня на празника на Бургас учениците са във ваканция, а в градския транспорт се пътува безплатно. Най-големият храм в града "Св. Кирил и Методий" отваря врати след ремонт, продължил 5 години.

Споделяне

Още от Общество

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?