Над 2 млн. лв. отиват за електронни досиета на магистратите

Висшият съдебен съвет (ВСС) е стартирал проект за създаване на интегрирана информационна система за кадрите в съдебната власт. Това съобщи председателят на комисията по международно правно сътрудничество във ВСС Иван Димов. Предвижда се софтуерът да поддържа електронни досиета за всеки съдия, прокурор и следовател.

Чрез него ще бъде отбелязвани атестациите, повишения, водени срещу магистратите дисциплинарни и наказателни производства. По думите на Димов системата ще доведе до мотивиране на магистратите и съдебната администрация за по-добро обслужване на гражданите и по-ефективно управление на човешките ресурси в системата.

Проектът е финансиран от Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК) на Европейската комисия и държавния бюджет. Общата му стойност 2.263 млн. лева.

До този момент за създаването на софтуер за съдебната власт са пръснати над 40 милиона лева. Голяма част от тях бяха отпуснати по предприсъединителната програма ФАР. Резултатите обаче са повече от трагични, тъй като по-голямата част от инсталираните по съдилищата програми са несъвместими едни със други, а средствата за тяхната поддръжка костват значителна част от бюджетите им.

Все още не е изградена и Единната информационна система за борба с престъпността, която може да даде точната статистика за ефективността на правоохранителните органи. За над 10 години по този проект са пръснати 18 милиона лева. 

Освен за създаването на системата, парите по ОПАК ще бъдат използвани още за обучение на магистрати и съдебни служители за "прилагане на законодателството", обясни Иван Димов. Средства ще бъдат вложени и за обучение на съдиите от Върховния административен за точно и еднакво прилагане на Закона за обществените поръчки.

Споделяне

Още от България