Над 2 млн. лв. са спестени от подаването на данъчни декларации онлайн

Над 2 млн. лв. са спестени от подаването на данъчни декларации онлайн

Подавайки онлайн декларациите за доходите си през миналата година, над 30 хиляди българи са спестили общо 2.2 млн. лв. данък, възползвайки се от 5-процентната отстъпка при обявяване в НАП до 31 март доходите си по електронен път с персонален код (ПИК) или електронен подпис.

Това показват обобщените данни на НАП от кампанията до сега. Общо подадените декларации за облагане на доходите в цялата страна към 31 март 2015 г. са 200 хиляди. От тях 36% са получени чрез интернет, което е близо 3 пъти повече в сравнение с миналата година.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица изтича на 30 април, като до тогава трябва да се плати и дължимия данък. От НАП напомнят на своите клиенти, че най-лесно гражданите могат да подадат декларации с персонален идентификационен код. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно. До момента са издадени близо 250 хиляди персонални кода на физически лица.

Освен декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6, с ПИК се подава и справката за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ). Чрез персонален код вече може да се подаде и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.

Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на Националната агенция по приходите www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция на номер 0700 18 700. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?