Над 2 млрд. души консумират кисело мляко с оригинална българска закваска

Над 2 млрд. души в света консумират кисело мляко, приготвено от оригинална българска закваска, съобщи Васил Зографов, изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" ЕАД - единственото държавно предприятие в млечния бранш.Уникалният продукт се изнася в Канада, Япония, Китай, Тайланд, Финландия и др. страни.

Клиентите ни са много повече в чужбина, отколкото у нас, заяви Зографов пред БТА.

Истинското българско кисело мляко трябва да бъде произведено със стартерни култури, които растат у нас, посочи той. По думите му тайната на българската закваска е, че съдържа живи микроорганизми на два бацила - лактобацилус булгарикус, открит от д-р Стамен Григоров и термофилният стрептокок. На тяхната симбиоза се дължи специфичният вкус и аромат на оригиналното българско кисело мляко, според микробиолози.

“Само у нас се използва жива закваска, други страни прилагат генномодифицирани стартерни продукти“, твърди Зографов. Според него с тях се постига необходимия срок на годност на млякото, но не и здравословните му качества.

Употребата на кисело мляко с българска закваска многократно увеличава възможността човешкият организъм да старее по-бавно“, уверява Зографов. .

Над 200 са производителите на кисело мляко у нас. "Ел Би Булгарикум" ЕАД, което е правоприемник на държавно стопанско обединение "Млечна промишленост", разполага с една от най-богатите колекции на млечно-кисели щамове в света - над 800, разказа Зографов.

Споделяне
Още от Бизнес

Защо името на премиера се свързва с аферата с къщата в Барселона?