Над 2 млрд. души в света консумират кисело мляко, приготвено от оригинална българска закваска, съобщи Васил Зографов, изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" ЕАД - единственото държавно предприятие в млечния бранш.Уникалният продукт се изнася в Канада, Япония, Китай, Тайланд, Финландия и др. страни.
Клиентите ни са много повече в чужбина, отколкото у нас, заяви Зографов пред БТА.
Истинското българско кисело мляко трябва да бъде произведено със стартерни култури, които растат у нас, посочи той. По думите му тайната на българската закваска е, че съдържа живи микроорганизми на два бацила - лактобацилус булгарикус, открит от д-р Стамен Григоров и термофилният стрептокок. На тяхната симбиоза се дължи специфичният вкус и аромат на оригиналното българско кисело мляко, според микробиолози.
“Само у нас се използва жива закваска, други страни прилагат генномодифицирани стартерни продукти“, твърди Зографов. Според него с тях се постига необходимия срок на годност на млякото, но не и здравословните му качества.
Употребата на кисело мляко с българска закваска многократно увеличава възможността човешкият организъм да старее по-бавно“, уверява Зографов. .
Над 200 са производителите на кисело мляко у нас. "Ел Би Булгарикум" ЕАД, което е правоприемник на държавно стопанско обединение "Млечна промишленост", разполага с една от най-богатите колекции на млечно-кисели щамове в света - над 800, разказа Зографов.

Полезна ли ви беше тази статия?
Ще се радваме, ако подкрепите електронното издание Mediapool.bg, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.
Подкрепете ниАбонирайте се за най-важните новини, анализи и коментари на събития от деня. Бюлетинът се изпраща до електронния Ви адрес всеки ден в 18:00 часа.
Абонамент