Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Над 2 млрд. души консумират кисело мляко с оригинална българска закваска

8 коментара

Над 2 млрд. души в света консумират кисело мляко, приготвено от оригинална българска закваска, съобщи Васил Зографов, изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" ЕАД - единственото държавно предприятие в млечния бранш.Уникалният продукт се изнася в Канада, Япония, Китай, Тайланд, Финландия и др. страни.

Клиентите ни са много повече в чужбина, отколкото у нас, заяви Зографов пред БТА.

Истинското българско кисело мляко трябва да бъде произведено със стартерни култури, които растат у нас, посочи той. По думите му тайната на българската закваска е, че съдържа живи микроорганизми на два бацила - лактобацилус булгарикус, открит от д-р Стамен Григоров и термофилният стрептокок. На тяхната симбиоза се дължи специфичният вкус и аромат на оригиналното българско кисело мляко, според микробиолози.

“Само у нас се използва жива закваска, други страни прилагат генномодифицирани стартерни продукти“, твърди Зографов. Според него с тях се постига необходимия срок на годност на млякото, но не и здравословните му качества.

Употребата на кисело мляко с българска закваска многократно увеличава възможността човешкият организъм да старее по-бавно“, уверява Зографов. .

Над 200 са производителите на кисело мляко у нас. "Ел Би Булгарикум" ЕАД, което е правоприемник на държавно стопанско обединение "Млечна промишленост", разполага с една от най-богатите колекции на млечно-кисели щамове в света - над 800, разказа Зографов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #8

    М.Н.
    Киселото мляко, ако е истинско, а не крем, който издържа по 1 месец без промяна на вкуса, трябва да може да прокисва, ако наистина съдържа живи микроби! А това старателно се избягва от производителите, за да не загубят опаковките търговския си вид. Старите добре образовани още от времената отпреди 9.09.1944 лекари твърдяха, че изяждането на прокиснало кисело мляко е даже по-полезно, защото вкарва в червата повече добри за здравето лактобацили. Сега заедно с живите микроби, които произвеждат

  2. Анонимен
    #7

    А защо на етикета на киселото мляко не изписват, все пак, точно какви и в какво количество микроорганизми има? "Българска закваска" не означава абсолютно нищо, когато е само от ацидофилин, например...

  3. Анонимен
    #6

    Зографов май се е притеснил нещо

  4. В и К
    #5
  5. Анонимен
    #4

    "Истинска храна"! Само дето изтинската храна беше само за богоизбраните от ЦК на БКП. Простосмъртните се редяхме на опашки с часове за една диня, да не говорим за луканка, банани, портокали и мандарини. Вие си задръжте "истинския свят" на комунизма, аз предпочитам днешния. Докато все още има хора с болни мозъци като тези тук, България ще си остане кочина.

  6. Анонимен
    #3

    До 1. По време на "комунистте" нямаше ГМО и се ядеше истинска храна. А дега, по време на "демокрацията" ядете боклуци и сте вечно болни. Но хак да ви е! След като го искате - яжте си боклуците. Сегашните млади хора не знаят истински вкус на МНОГО храни, защото са захранени с ГМО. А това е целта на "човеколюбивите" капиталисти.

  7. Анонимен
    #2

    Ако не ни бяха затворили комунистите зад "желязната завеса", сега може би щяхме да ядем само ГМО-то на Монсанто, както е в щатите. както го е казал специалиста в статията: "“Само у нас се използва жива закваска, други страни прилагат генномодифицирани стартерни продукти“, твърди Зографов."

  8. Анонимен
    #1

    Ако не ни бяха затворили комунистите зад "желязната завеса", сега можеше да сме разпространили и развили производството на оригиналния ни продукт в много по-големи мащаби !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.