Над 2 млрд. лв. губи бюджетът от отклоняване на ДДС и акцизи

Обявената от новия финансов министър Симеон Дянков дупка в бюджета от 2.5 млрд. лв. с лекота ще бъде запълнена, ако бъдат запушени "пробойните" в митниците и приходната агенция, тъй като по изчисления на Дянков само от отклонение на акцизи и ДДС държавата губи 2-2.5 млрд .лв.

Ако новото ръководство на митниците запретне ръкави и подхване както трябва работата по прекратяване на контрабандните канали и злоупотребите с акцизи и ДДС, още до края на годината приходите в бюджета само по това направление могат да се повишат с 500 млн. лв., обяви Дянков в четвъртък, след като представи новия шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

По същото време бе подписано споразумение за свързване на информационните системи на митниците и Националната агенция за приходите (НАП), което също трябва да спомогне за прекратяване на злоупотребите.

Митници и данъчни най-сетне скачени

Проектът за двустранен обмен на данни между данъчните и митническите органи "брадясва" от шест години, но свързването на системите досега се отлагаше по различни формални причини.

Както обясни Дянков, техническата страна на свързването е отнела само десетина дни.

Обменът на информация ще помогне много да се намали контрабандата, да има по-голяма събираемост на ДДС и реално може да докара 150-200 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета, каза министърът.

Разминаване в данните

Голямата "пробойна" в бюджета е през митниците и според последните сметки на Дянков отклоняването на акцизи и ДДС струва на хазната около 2-2.5 млрд. лв. годишно.

Когато отиде да се запознае с работата на митница Русе преди два дни в рамките на планираната обиколка на приходните ведомства в страната, Дянков установи, че спадът на събрания акциз от горива е два пъти спрямо миналата година, докато икономическата активност е спаднала само с около 30%. Това означава, че горивата са влезли в страната, но не са били обложени с акциз. След като представи новия шеф на митниците, Дянков замина за Пловдив, където ще се срещне с митническата и данъчната администрация. 

Според данните за шестмесечието за изпълнението на приходите на митниците, с които Mediapool разполага, спадът в приходите от акцизи от горива за периода е само с 11.4% спрямо същото полугодие на миналата година. Пак според данните приходите от акцизи върху тютюна са се повишили с 22% заради вдигането на цените, но от алкохол са спаднали с 33%, въпреки че няма статистически данни потреблението на спиртни напитки в страната да е спаднало.

По отношение на ДДС Симеон Данков заяви, че България действително се нарежда на второ място в Европа по събираемост на този данък, но същевременно ширещи се схеми в митниците водят до източването му в огромни размери.

Източването на ДДС може да се намали рязко именно чрез свързването на системите на НАП и митниците, посочи още министърът.

В полза на коректните данъкоплатци

Според Андрей Виденов, шеф на "Последващ контрол" в Агенция "Митници", връзката на двете ведомства ще предостави облекчения за коректните играчи. Досега много време е отнемала процедурата за извършване на пълна проверка при искане за възстановяване на вземанията, а сега това ще бъде възможно в много по-кратки срокове.

Достъпът на инспекторите на НАП в реално време до информационната система на митниците ще позволи контролът върху вноса на рискови стоки като китайско и турско карго, електроника и зърно, да става незабавно.

Ще стане възможно инспектори от НАП да извършват контрол веднага след обмитяването на стоката и продажбата ѝ вътре в страната, като така още в зародиш ще бъдат преустановени опити за източване на ДДС.

Анализът на обобщените данни за вноса и износа ще даде възможност на НАП да изработи рискови профили на вносители, да обособи онези фирми, за които има значителен риск от злоупотреби.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?