Над 20 000 безработни искат да отворят фирма с европари

Близо 18 000 безработни искат да отворят своя фирма с помощта на еврофондовете. Това съобщи министърът по труда и социалната политика Тотю Младенов по време на парламентарният контрол.

Схемата за започване на собствен бизнес от безработни по оперативна програма “Човешки ресурси” беше отворена още през миналата година. Тя е на стойност 75 милиона лева. Изпълнител на проекта е Агенцията по заетостта.

Проектът е на две фази – първо безработните се обучават. Тези от тях, които преминат успешно обучението, имат право да подготвят, проект за да бъдат подпомогнати да си регистрират фирми. Безвъзмездната помощ е до 10 000 лв., като задължително условие е фирмата да работи поне 5 години, в противен случай ще трябва да връщат парите.

За подпомагане по схемата могат да кандидатстват безработни със средно и по-високо образование. Крайният срок е 15 май. Към края на март заявления са подали 17 974 безработни. От тях обучение ще започнат 15 000, каза министър Младенов.

До сега 3603 безработни са завършили обучения и имат готовност да подготвят проекти за собствена фирма, каза социалният министър.

Досега за администрирането на проекта и обучение на бъдещите фирмаджии са похарчени 2.5 млн. лв.

Въпреки че проектът закъснява ужасно, върви с бавни темпове и досега няма одобрен нито един проект на безработен за собствен бизнес, министър Младенов увери, че “всичко върви по график и средствата ще бъдат усвоени”. Според него още през тази година 2500 фирми ще бъдат създадени от безработни.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?